Annons
Nyheter

Regeringen vill stoppa nya religiösa friskolor

Politik • Publicerad 12 april 2022
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) är klar med ett förslag om förbud för nya religiösa friskolor. Arkivbild
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) är klar med ett förslag om förbud för nya religiösa friskolor. ArkivbildFoto: Lars Schröder/TT

Utbildningsdepartementet är klar med ett förslag om etableringsstopp för nya skolor och fritidshem med konfessionell inriktning. Befintliga skolor ska inte tillåtas utöka sin verksamhet utöver redan beviljade tillstånd.

Etableringsstoppet motiveras med att det förekommer allvarliga brister i religiösa friskolor, att de kan förstärka segregationen och att det förekommer kopplingar med våldsbejakande extremistmiljö.

Annons

Departementet anser att förslaget är förenligt med bland annat nationell och internationell rätt om religionsfrihet och med näringsfriheten.

Regeringen räknar dock inte med att det finns en majoritet i riksdagen för förslaget. I början av februari sade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) att "ett förbud finns det inte majoritet för i dag".

Förslaget skickas nu ut på remiss. Det är tänkt att träda i kraft 1 januari 2024.

Rättad version: Befintliga skolor ska inte få utöka sin verksamhet. Lagförslaget är tänkt att träda i kraft 1 januari 2024.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons