Annons
Nyheter

Shekarabi vädjar om uppgörelse om pensioner

Förhandlingarna i riksdagens pensionsgrupp om höjd pension för dem med de lägsta pensionerna avbröts efter ett nytt möte på onsdagskvällen.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2022
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Hur det blir med det är dock oklart. Enligt en källa i oppositionen blir det knappast något nytt möte under kvällen. Och bedömningen därifrån är att det finns klara skillnader mellan regeringens kompromissbud och oppositionsförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Mellan dem finns dessutom Centern med egna förslag.

– Vi väntar på svar från högerpartierna, för vår del är det viktigt att göra alla försök som går att komma överens, säger Shekarabi.

Annons

Han vill se en uppgörelse så snabbt det bara går. Dels med tanke på att pensioner är en stor del i regeringens vårändringsbudget, som ska slutbehandlas nästa vecka. Och dels måste Pensionsmyndigheten ha besked nu, i princip, om den modell för höjning av de lägsta pensionerna som regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ha för att det ska kunna ge pengar redan i augusti.

Kompromissförslaget som Shekarabi har lagt fram ska ersätta förslaget om ett skattefritt garantitillägg som ingår i vårändringsbudgeten. Budet innebär att garantipensionen höjs till lägst 10 000 kronor i månaden.

I dag ligger garantipensionen för ensamstående på knappt 8 800 kronor i månaden.

Ställer villkor

Socialförsäkringsministern har ställt som villkor att höjningen ska gälla från den 1 augusti, även om pengarna kanske inte kan betalas ut förrän senare i år, retroaktivt.

Moderaterna vill inte kommentera läget öppet, men är inte nöjda med vad de sett hittills.

Budet lades i samband med att riksdagens pensionsgrupp möttes på onsdagsförmiddagen. Gruppen började ett nytt möte vid 17-tiden, men avbröt det efter en dryg timme.

En källa inifrån överläggningarna hävdade tidigare att partierna nu i praktiken ligger väldigt nära varandra men att ändringar krävs av olika slag för att alla ska kunna gå med på en uppgörelse.

Oppositionens motförslag har chans att vinna över regeringens förslag som tillägg i vårändringsbudgeten, om partierna inte lyckas komma överens om ett gemensamt förslag.

Vänsterpartiet bakom

Förslaget om ett skattefritt garantitillägg för pensionärer med inkomster upp till cirka 14 000 kronor i månaden är ursprungligen Vänsterpartiets. Vänsterpartiet krävde att regeringen skulle lägga fram det för att det skulle acceptera Magdalena Andersson som statsminister.

Vänsterpartiet har inget emot kompromissbudet om höjd garantipension om det ger samma höjningar som garantitillägget är tänkt att ge.

Annons

– Det ger samma nettoeffekt, ungefär, det blir 1 000 kronor efter skatt, säger V:s vice ordförande Ida Gabrielsson om effekten för de pensionärer som i dag har de lägsta pensionerna.

Hon betonar att nivån är det viktiga för V och att regeringen måste leva upp till avtalet med partiet.

Fakta: Förslagen på bordet

Garantitillägget som det lades fram if vårändringsbudgeten skulle ge pensionärer med inkomster på under cirka 11 000 kronor i månaden en tusenlapp till per månad från augusti. En halv miljon pensionärer skulle få så mycket och tillägget skulle sedan trappas av för dem med inkomster mellan 11 000 och 14 000 kronor.

Regeringens kompromissbud uppges ge ungefär samma utfall, med mest till dem med lägst pensioner.

Garantitillägget har kritiserats hårt av oppositionen, ekonomer och även Pensionsmyndigheten som hävdar att det förfelar tanken med pensionssystemet.

Motförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna kostar mer på sikt men ger också pensionärer med högre inkomster mer pengar. Det förslaget är en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärer, bland annat.

Regeringens garantitillägg bedöms kosta statskassan drygt 9 miljarder nästa år, oppositionens förslag runt 14 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons