Annons
Nyheter

Regional styrka lämnar nyckelstad i Tigray

Tigra • Publicerad 12 januari 2023
Flickor i Tigrayregionens huvudort Mekele håller en banderoll till stöd för fredsöverenskommelsen som träffades i november förra året. Arkivbild.
Flickor i Tigrayregionens huvudort Mekele håller en banderoll till stöd för fredsöverenskommelsen som träffades i november förra året. Arkivbild.Foto: AP/TT

En regional styrka som stödjer den etiopiska regeringen har lämnat den strategiska staden Shire i Tigray, uppger armén på torsdagen.

"I dag har Amharas specialstyrka som hade åtagit sig ett nationellt uppdrag (i Shire) med försvarsstyrkan lämnat området enligt avtalet", skriver den federala försvarsstyrkan i ett uttalande på Facebook.

Annons

Uttalandet hänvisar till den vapenvila som Etiopiens regering och gruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) kom överens om i november.

Beslutet kommer efter att rebellerna i Tigray i onsdags lämnade över vapen som en del i överenskommelsen.

Syftet med överenskommelsen är att få ett slut på konflikten som varat i två år. Förutom återlämnandet av vapen ska federala myndigheter återta kontrollen, och kommunikationer med regionen återupptas.

Hundratusentals människor befaras av FN och USA ha mist livet i konflikten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons