Annons

Regionråden inte nöjda med läkartillgänglighet

Drygt sex av tio Växjöbor upplever att det är lätt att få träffa en läkare när de behöver.
Det här är för dålig tillgänglighet, tycker de båda regionråden Suzanne Frank (M) och Anna Fransson (S).
Publicerad 7 augusti 2018 • Uppdaterad 28 augusti 2018
Fotomontage av Smålandsposten. Anna Fransson (S) till vänster, Suzanne Frank (M) till höger.

Smålandsposten gjorde i början av sommaren en valundersökning om vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag. Samtidigt ställdes frågan: ” Upplever du att det är lätt att få träffa en läkare när du behöver?”

800 personer från Växjö kommun svarade på frågor som ställdes av opinionsundersökningsinstitut Sentio Research på uppdrag av Smålandsposten.

Annons

61,6 procent av de svarande tyckte det var lätt att träffa läkare. Nästan tre av tio, 28,8 procent, svarade nej. Knappt en av tio, 9,6 procent, visste inte.

Något fler män än kvinnor tyckte att det var lätt att träffa läkare. Och enklast var det för personer över 60 år. Här svarade 64,4 procent ja. För de som var under 30 år svarade endast 56,3 procent av det var lätt att träffa läkare.

– Resultaten är nedslående, kommenterar Suzanne Frank (M), regionråd i Kronoberg.

Suzanne Frank lägger skulden på den nuvarande regeringen, som hon tycker har tappt fokus mot att öka tillgängligheten i vården.

– En del handlar om pengar och rekrytering av personal. Men också fokus. Här har man raserat tillgängligheten under de här åren, säger Suzanne Frank.

Hon framhåller några faktorer som kan förbättra tillgängligheten till vård. Det ena är mer digital kommunikation mellan vårdtagare och vårdpersonal.

– Vi måste jobba med egna digitala lösningar i regionen. Här har man varit allt för svävande.

Kömiljarden ska också införas, tycker Suzanne Frank (M).

– Vi erbjuder tre kömiljarder kronor till vården. Under Alliansens tid hade vi bättre tillgänglighet och vi kommer att göra det igen. Vi hade ett enormt fokus på köerna som man inte längre har i dag.

Hon nämner att jämförelser mellan vårdgivare och landsting och regioner måste göras mera.

Annons

– Bland annat har man slutat att redovisa vårdköer som är över tre månader, säger Suzanne Frank som önskar en skärpt vårdgaranti.

Anna Fransson (S) är inte heller nöjd med resultaten av undersökningen.

– Det visar på att vi har en ansträngd situation i sjukvården.

Det pågår ett arbete med att regionen ska bli oberoende av hyrläkare, vilket påverkar, framhåller hon.

Samtidigt finns det ljuspunkter, menar Anna Fransson.

– Vi jobbar långsiktigt med att förbättra tillgängligheten. Bland annat har vi 50 ST-läkare inne i primärvården. Vi är på väg att införa en fast vårdkontakt för äldre i hela länet. Det ska bli lättare att träffa en legitimerad vårdpersonal.

Men den stora delen just nu är arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal.

– Det är ett tufft mål. Kostnaderna för hyrpersonal får inte vara mer än två procent och jag anser att det ska vara ännu lägre.

Kronoberg går åt rätt håll, menar Suzanne Frank.

– Antalet timmar med hyrpersonal minskar rejält, men inte kostnaderna i samma utsträckning.

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons