Annons
Nyheter
Heroin till ett gatuvärde av omkring 18 miljoner kronor har hittats i Ljungby. Tre män har begärts häktade för grovt narkotikabrott efter helgens razzia. Enligt uppgift till Smålandsposten handlar det om cirka 15 kilo heroin.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006

- De misstänkta är hemmahörande i Ljungby och Halmstad och inte tidigare kända av polisen. De kommer ursprungligen från forna Jugoslavien. Vad vi ser nu finns det inga fler inblandade, säger Klas Fred-riksson, chef för Kronobergspolisens narkotikaenhet.

Kvinna släpptes Den fjärde personen som anhölls efter razzian, en 33-årig kvinna, släpptes under måndagseftermiddagen. Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson säger att det inte fanns häktningsskäl men att kvinnan fortfarande finns med i utredningen.

Annons

Enligt Klas Fredriksson är utredningsläget känsligt och därför avslöjar man inte exakt hur stor mängd heroin det rör sig om.

En av de största beslagen - Men beslaget i Ljungby är ett av de största beslagen av heroin som svensk polis gjort de senaste åren, säger han.

Tillslaget ägde rum vid 21-tiden på lördagskvällen då polisen gjorde husrannsakningar på två olika bostadsadresser och det var då narkotikapartiet hittades. Vid operationen deltog omkring 15 poliser från Kronobergs län och rikskriminalpolisen.

Ärendet initierades av rikskrim och Kronobergspolisen har arbetat operativt för att kartlägga heroinligan i drygt två veckor. I lördags kväll var polisen säkra på att partiet fanns på plats och det beslutades om tillslag i bostäder och angränsande utrymmen.

- Genom utredningsarbetet visste vi att det fanns möjlighet att hitta stora mängder narkotika, säger Klas Fredriksson som tillägger att han ändå är något förvånad över storleken på beslaget.

Partiet som beslagtogs i Ljungby är för stort för att enbart vara avsett för Kronobergs och Hallands län där de misstänkta är hemmahörande. Sannolikt skulle partiet delas upp och en del även säljas i olika större städer.

Gränsen för grovt narkotikabrott när det gäller heroin går vid 25 gram och då är minimistraffet två års fängelse. På gatan i Kronobergs län får missbrukarna betala omkring 1 200 kronor per gram.

Häktningsförhandlingarna mot de tre anhållna männen hålls i eftermiddag i polishuset i Växjö. Helgens tillslag i Ljungby har inga kopplingar till heroinligan som polisen slog till mot i slutet av april där tre personer fort-

farande sitter häktade för grovt narkotikabrott.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons