Annons
Nyheter

Rekordfå döda på danska vägar

Rekordfå människor dödades i trafikolyckor i Danmark i fjol. Nedstängningen av samhället under coronapandemin tros vara en del av förklaringen.
Danmark • Publicerad 9 juni 2022
Totalt miste 130 personer livet på danska vägar under 2021, vilket är färre än någonsin tidigare. Arkivbild.
Totalt miste 130 personer livet på danska vägar under 2021, vilket är färre än någonsin tidigare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt miste 130 personer livet på danska vägar under 2021, visar statistik från Vejdirektoratet som släpptes på torsdagen. Det är det lägsta antal som registrerats sedan man började föra statistik för snart 100 år sedan. Året innan var dödssiffran 163 personer.

Men trots omfattande restriktioner och nedstängningar av samhället i början av 2021 blev det totala antalet trafikanter fler än innan pandemin. Marianne Foldberg Steffensen, avdelningschef på Vejdirektoratet, tror ändå att pandemin kan ha bidragit till siffrorna.

Annons

– Kanske har många bilister tagit med sig oron för corona ut i trafiken, och det har begränsat antalet dödsolyckor, säger hon.

– Men vi har svårt att peka ut en konkret orsak till utvecklingen, så det ska vi undersöka närmare framöver.

I Sverige dog 210 personer i trafikolyckor under 2021. Det kan jämföras med 204 personer under 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons