Annons
Nyheter

Rekordfå har ansökt om att starta friskola

Utbildning • Publicerad 14 april 2023
Osäkra ekonomiska tider kan ha bidragit till att färre ansöker om att starta eller bygga ut friskola. Arkivbild.
Osäkra ekonomiska tider kan ha bidragit till att färre ansöker om att starta eller bygga ut friskola. Arkivbild.Foto: Karin Malmhav/TT

Intresset för att starta eller utöka friskola ser ut att ha minskat snabbt och kraftigt. I årets ansökningsomgång har Skolinspektionen tagit emot 99 ansökningar, vilket är mer än en halvering sedan i fjol och det lägsta antalet sedan statistik började föras 2010.

Olika skolkoncerner står för majoriteten av ansökningarna, och det är i den gruppen som minskningen skett. Ansökningarna från ideella föreningar och stiftelser ligger kvar på samma nivå som i fjol.

Annons

En förklaring till inbromsningen bland skolbolagen kan vara att de fått kritik för verksamheten i andra skolor när Skolinspektionen gjort tillsyn. En annan förklaring kan vara den ekonomiska osäkerheten, med höjda räntor och inflation. Dessutom har en rad kommuner signalerat att det redan finns tillräckligt med utbildningsplatser, skriver Skolinspektionen i en rapport.

Ansökningarna som tagits emot i början av detta år gäller för start eller utbyggnad läsåret 2024/25, förutsatt att Skolinspektionen godkänner ansökan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons