Annons
Nyheter

Rekordförlust väntas för Växjö i år

Växjö kommun ser ut att gå mot rekordförlust i år med bortåt 100 miljoner kronor i budgetunderskott. Men denna gång räcker inte kommunens besparingar för att lösa krisen.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Redan efter tre månader pekar kvalificerade bedömningar på att kommunens budget kan spräckas med det största underskottet hittills, någonstans mellan 90 och 100 miljoner kronor.

Det här fick i går de fyra borgerliga partierna i opposition att tillsammans kräva att den rödgröna majoriteten kallar till överläggningar om den ekonomiska krisen och att föreslå åtgärder för att undvika den.

Annons

Skyller på regeringen

De befarar att den högre siffran på 100 miljoner kronor ska gälla och skyller problemet dels på att regeringen inte lyckats stävja arbetslösheten, dels på att främst socialnämnden och skol- och barnomsorgsnämnden inte klarar av att hålla sina budgetar.

I sak pekar de på rätt håll även om de förmodligen får mothugg om huruvida de bakomliggande skälen ligger inom politikens möjligheter att lösa.

Ännu så länge kan siffrorna inte beläggas exakt och kommunens ekonomienhet kommer med sin första konkreta budgetprognos för året först i slutet av april. Men kända farhågor just nu är att själva verksamheten kommer att gå back med ungefär 50 miljoner kronor.

Hälften är en direkt följd av lågkonjunkturen och arbetslösheten. Socialnämndens budgetprognos för 2004 säger att det blir minus 30 miljoner kronor varav cirka 25 miljoner kommer att bero på ökade behov av socialbidrag. Det här är en siffra som en enskild kommun har ytterligt svårt att värja sig emot. Det är bara att betala ut och svälja förtreten.

Fått tillbaka för mycket skatt

Därutöver har kommunförbundet preliminärt räknat ut att Växjö fått 40-45 miljoner kronor tillbaka på skatten mer än vad den borde ha fått.

- Och då får vi räkna med återbetalningsskyldighet för det, säger kommunens budgetchef,

Håkan Pettersson.

Lägger man ihop de båda siffrorna 50 plus 40-45 miljoner kronor blir resultatet inte långt

Annons

efter de borgerliga partiernas farhågor, och frågan blir då vilka möjligheter kommunen har att neutralisera beloppet till en budget i balans.

I fjol förväntades för första gången på många år ett underskott om cirka 80 miljoner i Växjö. Till slut blev siffran 54 miljoner och kommunen klarade sig tack vare att den hade bortåt 100 miljoner sparat sedan tidigare goda år. Men då halverades också pengarna på sparkontot.

Det betyder att det nu finns knappt 50 miljoner kronor kvar som kan användas till årets förväntade underskott och således ser det ut som om kommunen inte har täckning för de återstående 40-50 miljonerna.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons