Annons
Nyheter

Rekordökning av arbetslöshet i Australien

Nära 600 000 personer uppges ha blivit av med jobbet i Australien i april.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2020
Australiens premiärmonister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens premiärmonister Scott Morrison. Arkivbild.Foto: Lukas Coch/AP/TT
Australiens finansminister Josh Frydenberg. Arkivbild.
Australiens finansminister Josh Frydenberg. Arkivbild.Foto: Mick Tsikas/AP/TT

I april förlorade fler personer sina arbeten än vad som någonsin tidigare har registrerats i landet, nära 600 000, enligt landets statistiska centralbyrå ABS. Och finansminister Josh Frydenberg säger att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Arbetslösheten steg till 6,2 procent från 5,2 procent i mars – den högsta siffran sedan september 2015. Trots det är den officiella siffran lägre än vad man har räknat med, till stor del på grund av en betydande nedgång i antalet människor som aktivt söker arbete.

Annons

Uppgifterna är de första officiella kring arbetslösheten i Australien, som har haft en obruten tillväxtkurva under de senaste 20 åren, sedan i slutet av mars. Då infördes coronarestriktioner som tvingade många företag att stänga sina verksamheter.

För att lindra krisen har Australiens centralbank RBA bland annat sänkt räntorna till rekordlåga 0,25 procent och premiärminister Scott Morrison har bland annat lovat företag bidrag för att undvika uppsägningar.

ABS uppskattar att omkring 2,7 miljoner personer påverkades mellan mars och april – antingen har de förlorat sina jobb eller så har de behövt gå ner i arbetstid.

Ekonomer säger att arbetsmarknaden sannolikt inte kommer att förbättras inom kort, trots att delar av Australiens ekonomi nu öppnar igen.

– Öppningen kommer att vara en gradvis process och inte alla som förlorade sitt jobb under nedstängningen kommer omedelbart att hitta ett nytt, säger Marcel Thieliant vid Capital Economics.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons