Annons
Nyheter

Rekordprotester mot rättsligt förslag i Israel

Hundratusentals israeler demonstrerar för tionde lördagen i rad emot regeringens planer på att förändra rättsväsendet.
Israel • Publicerad 11 mars 2023
Israeler blockerar en motorväg utanför Tel Aviv i protest mot regeringens förslag att ändra rättsväsendet.
Israeler blockerar en motorväg utanför Tel Aviv i protest mot regeringens förslag att ändra rättsväsendet.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Vreden är stor över lagförslaget från premiärminister Benjamin Netanyahu och hans starkt högerinriktade regering – och det finns inga tecken på att protesterna kommer att avta.

I några städer deltar rekordmånga israeler, enligt lokala medier är det omkring 200 000 som samlats bara i Tel Aviv.

Annons

Enligt arrangörerna demonstrerar omkring en halv miljon människor runt om i landet. Om siffrorna stämmer rör det sig om de största demonstrationerna i Israels historia, konstaterar tidningen Haaretz.

Det hårt kritiserade lagförslaget skulle innebära – om det blir verklighet – att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.

Kritikerna fruktar att den planerade reformen ska leda till att rättsväsendet förlorar sitt politiska oberoende och att den israeliska demokratin riskerar att ersättas av en auktoritär regim.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons