Annons
Nyheter

Rektorstillsättning spel för gallerierna?

De elever som var med för att rekrytera ny gymnasiechef i Älmhult hade Lars Uddbäck sist på sin lista.
- Det känns som om vi var med mest för syns skull, säger Sophia Wallin.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Missnöjd. Sophia Wallin tycker inte att elevernas åsikter togs på allvar i rekryteringen av en ny gymnasierektor.Foto: Elisabeth Berg
Missnöjd. Sophia Wallin tycker inte att elevernas åsikter togs på allvar i rekryteringen av en ny gymnasierektor.Foto: Elisabeth BergFoto: 

När jakten på en ny rektor till Haganässkolan var i full gång beslutade man att en grupp elever skulle få vara med i processen. Sophia Wallin tyckte då att det var en bra idé eftersom det är eleverna som påverkas mycket av valet av ny rektor.

"Och jag hoppas verkligen att man tar hänsyn till vad vi tycker. I alla fall till viss mån. Annars är det ju inte så stor mening" sade Sophia då hon blivit tillfrågad.

Annons

Ställer sig frågande Nu undrar hon och skolkamraten Emil Falck över meningen med deras medverkan.

- Det ser väl bra ut om några elever är med i rekryteringen, tror Emil.

I första intervjuomgången placerade elever Lars Uddbäck sist på listan över möjliga rektorer. Men han kom vidare till nästa omgång.

Då det sista ordet skulle sägas valde eleverna att förorda Lars Uddbäcks motståndare, Anki Stierna, men så blev inte fallet.

- När Lars Uddbäck skulle intervjuas av oss elever kunde han inte nå fram till fyra elever. Vi undrade då hur han skulle nå fram till hundra som rektor. Det är ändå det allt handlar om i slutänden, säger Emil Falck.

Demokratiskt Anki Stierna kändes

bättre att prata med och det märktes att hon var van vid kontakten med unga, menar Emil och Sophia.

Emil Falck kan å ena sidan förstå att om de var de enda som ansåg att Stierna var mest lämpad så ska demokratin avgöra. Men å andra sidan försvinner inte känslan om att allt var ett spel för gallerierna.

Lärt sig mycket Fast trots känslan av att inte ha blivit lyssnad på är både Emil och Sophia

glada över att få ha varit med om en rektryteringsprocess.

- Man har lärt sig mycket under tiden, säger Sophia.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons