Annons
Nyheter

RFSL fortsätter utesluta SD från pridedebatt

De är riksdagens tredje största parti och utgör för första gången ett tydligt underlag för ett av regeringsalternativen i höstens val.
Trots det fortsätter RFSL att inte bjuda in Sverigedemokraterna till sin partiledardebatt under prideveckan.
Samhälle • Publicerad 1 augusti 2022
Stockholm Prideparaden 2019. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Trifa Shakely, jobbar som förbundsordförande i RFSL. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/ TT
Bo Broman, riksdagsledamot och talesperson i hbtq-frågor för Sverigedemokraterna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– SD för ingen hbtq-politikreform, och uttalar sig ofta tydligt rasistiskt, så därför bjuder vi inte in dem, säger Trifa Shakely, RFSL:s förbundsordförande.

SD var inte heller inbjudna till partiledardebatterna under valåren 2014 och 2018.

Annons

– Vi är en feministisk, antirasistisk organisation. Oavsett hur stor del av regeringen och makten som de har så tänker vi inte på något sätt trampa på våra egna principer.

M och KD deltar

Från högersidan kommer partiledarna för bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna att debattera. Partierna har varit tydliga med att de kan tänka sig bilda regering med stöd av SD.

– Det kommer vi att adressera när vi debatterar med Moderaterna, med KD och med högerblocket, såklart.

"Konstigt"

Att andra högerpartier ska ge en bild av vad SD tycker i hbtq-frågor går inte att använda som argument, anser Sverigedemokraternas talesperson i hbtq-frågor, Bo Broman.

– De pratar väldigt mycket om att samhället måste vara inkluderande mot hbtq-personer, och sen beter man sig själv exkluderande mot ett parti som samlar nästan en femtedel av hela Sveriges befolkning – och antagligen lika många hbtq-personer.

TT: Förbundsordföranden säger att SD inte för någon hbtq-politikreform, och ofta uttalar sig tydligt rasistiskt – vad tänker du om det?

– Jag tycker inte det, jag är själv öppet homosexuell och jag har aldrig hört någonting hbtq-fientligt uttalas inom partiet – varken utåt eller inne i partirörelsen.

– Andra Pride har öppnat upp för att bjuda in alla, jag vet inte varför Stockholm är så exkluderande. Det är en tråkig utveckling, säger Bo Broman.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktighet om KD och M i ett citat.

Fakta: Partiledardebatten

Partiledardebatten arrangerades för första gången 2006, sedan dess återkommer den varje valår.

Debatten ger partiledarna en möjlighet att visa var man står i hbtqi-frågor men även i bredare frågor som mänskliga rättigheter.

Årets partiledardebatt äger rum fredagen den 5 augusti mellan 15.00 och 16.30.

Källa: Stockholm Pride.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons