Annons
Nyheter

RFSL: Hbtq-personer utvisas olagligt

Många hbtq-personer som söker asyl i Sverige utvisas på olagliga grunder, enligt en ny rapport från RFSL.
Migration • Publicerad 4 augusti 2023
Sverige avvisar många asylsökande hbtq-personer på grunder som strider mot internationell rätt, enligt en granskning från RFSL.
Sverige avvisar många asylsökande hbtq-personer på grunder som strider mot internationell rätt, enligt en granskning från RFSL.Foto: Marcus Ericsson/TT

Hbtq-personer måste uppge att de har känt skam eller rädsla över sin sexualitet eller identitet, annars är risken stor att de nekas att stanna i Sverige. Det uppger organisationen RFSL, som har granskat 1 360 beslut från Migrationsverket och domar i migrationsdomstolarna från de senaste 2,5 åren.

De kraven strider mot både EU-rätten och FN:s flyktingorgan UNHCR:s riktlinjer, eftersom varje asylansökan ska hanteras objektivt och individuellt, uppger Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL.

Annons

– De baserar sig uteslutande på felaktiga stereotypa föreställningar, säger Gröndahl till P4 Stockholm.

96 procent av de beslut och domar som RFSL granskade var avslag.

Förutom krav på att personen ska känna skam förekommer även att Migrationsverket och migrationsdomstolarna kräver att personen ska ha försökt dölja sin sexualitet eller identitet i sitt hemland för att undvika förföljelse, enligt rapporten. Detta trots att sådana krav varit förbjudna i snart 20 år i svensk rätt, enligt RFSL.

Anna Lindbäck, biträdande rättschef på Migrationsverket, säger till P4 Stockholm att granskningen är välkommen.

– De pekar på att det fortfarande finns brister i våra besluts motiveringar och utredningar, säger Lindbäck.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons