Annons
Nyheter

Riksbanken döper om reporäntan

Ekonomi • Publicerad 8 juni 2022
Från och med nu kommer Riksbankschefen Stefan Ingves att sluta tala om reporäntan. Arkivbild.
Från och med nu kommer Riksbankschefen Stefan Ingves att sluta tala om reporäntan. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Reporäntan är ett återkommande begrepp när Riksbanken och chefen Stefan Ingves talar om penningpolitiken, och huruvida den ska höjas, sänkas eller lämnas oförändrad. Men nu är det slut med det.

Riksbanken väljer att byta namn från Riksbankens reporänta till Riksbankens styrränta. Styrräntan, som i dag ofta redan används, anser centralbanken vara mer lämpligt.

Annons

"Orsaken till bytet är främst att det gamla namnet ”reporänta” har blivit missvisande. Namnet refererar till ett specifikt instrument, penningpolitiska repor, som Riksbanken inte använt sedan år 2008", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Räntans funktion och syfte, att styra och påverka andra räntor i ekonomin för att uppnå inflationsmålet, är fortfarande densamma, påpekar centralbanken.

Namnbytet gäller från och med onsdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons