Annons

Riksbanken stärker beredskapen – bunkrar korv

Riksbanken höjer sin beredskap till följd av Rysslands invasion av Ukraina och det skärpta säkerhetsläget i Sverige. Bland annat har 260 kilo konserverad mat och 350 arméfiltar inhandlats, skriver .
Ukrainakriget • Publicerad 8 mars 2022
I riksbankens beredskapsinköp ingår bland annat olika typer av konserverad mat till verksamhetens fastigheter och kontor. Arkivbild.
I riksbankens beredskapsinköp ingår bland annat olika typer av konserverad mat till verksamhetens fastigheter och kontor. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson / TT

I början av mars beslutade Riksbanken att upphandla beredskaps- och krigsmateriel att förse fastigheter och kontor med vid en eventuell kris. Beslutet togs med hänvisning till centralbankens roll i det svenska totalförsvaret.

"Som ett led i att Riksbanken ingår i totalförsvaret och för att stärka upp sin beredskapsförmåga under kris har Riksbanken behov av att köpa olika slags varor och förnödenheter till våra olika fastigheter", står det i beslutet som Di tagit del av.

Annons

Bland inköpen, vars kostnad totalt ska uppgå till en halv miljon kronor, finns bland annat ullfiltar, multiverktyg, stormlyktor och USB-laddare. Men också andra nödvändiga artiklar som konserverad varmkorv, ärtsoppa, makrillfilé, russin, dricksvatten på flaska och kanelbullar. Dessa krisinköp kostade drygt 300 000 kronor.

Regeringen beslutade redan 2015 att totalförsvarsplaneringen skulle återupptas. 2020 fattades beslut om ytterligare förstärkning. Då med målet att totalförsvaret ska ha förmåga att försvara Sverige mot väpnade angrepp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons