Annons
Nyheter

Riksdagen röstade igenom bankskatt

Riksdagen säger ja till den aviserade bankskatten, eller riskskatten för kreditinstitut som den benämns. Den ska inbringa 5 miljarder till statskassan årligen, enligt regeringens beräkningar.
Ekonomi • Publicerad 14 december 2021
Statsminister Magdalena Andersson (S) har fått riksdagens ja till en riskskatt för banker. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har fått riksdagens ja till en riskskatt för banker. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Syftet med skatten är, enligt regeringen, att stärka de offentliga finanserna så att statsskulden kan hållas nere. Det gör samhället bättre rustat att stå emot vid en stor bankkris eller annan framtida kris i det finansiella systemet.

Även om riksdagen säger ja, så får regeringen tre uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, av riksdagen.

Annons

Det första innebär att riksdagen uppmanar regeringen att undanta kommunernas bolag Kommuninvest från skatten eftersom det annars kan innebära att kommuner får högre kostnader för sina investeringar. Regeringen ombeds återkomma med ett förslag senast den 1 oktober nästa år som låter Kommuninvest slippa riskskatten från och med 2023. Kommuner och regioner bör också kompenseras för de ökade kostnader de får, anser riksdagen.

Det andra tillkännagivandet går ut på att regeringen ska se till att "lokalt förankrade banker" inte drabbas.

Det tredje handlar om att svenska banker inte ska missgynnas i förhållande till utländska. Riksdagen oroas för att det annars kan bli fallet eftersom skatten är utformad så att den bara ska tas ut på skulder som hör till bankers rörelse i Sverige.

"Utskottet ser en risk att utländska banker kan omstrukturera sin verksamhet till så kallad låneförmedling och därmed undgå riskskatten", skriver skatteutskottet i sitt betänkande.

Skatten ska tas ut av kreditinstitut med skulder på mer än 150 miljarder kronor, från och med 2022. Den beräknas ge staten intäkter om cirka 5 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons