Annons
Nyheter

Riksdagen ska debattera korruption

Riksdagen ska debattera korruption i Sverige, på begäran av Vänsterpartiet. Det blir i form av en så kallad särskild debatt i ett aktuellt ämne.
Politik • Publicerad 9 februari 2023
På Vänsterpartiets initiativ ska riksdagen debattera korruption. Arkivbild.
På Vänsterpartiets initiativ ska riksdagen debattera korruption. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

– Det kom ju uppgifter nyligen om att Sverige sjunker på listan för korruptionsindex som Transparency International har. Och så har vi skandalen med hanteringen av partibidrag, säger Samuel Gonzalez Westling, gruppledare för V i riksdagen när han listar några skäl för varför en debatt behövs.

Han syftar på TV 4:s avslöjande i valrörelsen om att fem av riksdagens åtta partier (M, KD, SD, L och S) verkade vara villiga att diskutera sätt att runda reglerna för hur partier får ta emot bidrag till sin verksamhet. Till och med Gunnar Strömmer, då partisekreterare för Moderaterna, numera justitieminister, erbjöd sig att diskutera upplägg för att donera en större summa på ett sätt som han senare medgav var fel av honom att göra.

Vänsterpartiet lyfter också fram risker med ökad privatisering av offentlig verksamhet, vilket leder till minskad insyn. Sidbyten mellan politik och näringsliv eller lobbyfirmor innebär också korruptionsfara, anser V.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons