Annons
Nyheter

Riksdagen vill att staten tar över assistans

Staten bör ta över ansvaret för den personliga assistansen för funktionshindrade. Ansvaret ska inte som nu vara delat mellan kommunerna och staten, föreslår en majoritet i riksdagens socialutskott.
Politik • Publicerad 16 december 2020
En majoritet i riksdagens socialutskott vill att regeringen ska utreda den personliga assistansen för funktionshindrade och göra den till ett statligt ansvar. Arkivbild från manifestation 2016.
En majoritet i riksdagens socialutskott vill att regeringen ska utreda den personliga assistansen för funktionshindrade och göra den till ett statligt ansvar. Arkivbild från manifestation 2016.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är ett måste för att vi ska få en jämlikhet över landet och att alla ska få samma förutsättningar. Så ser det inte ut idag, säger Maj Karlsson, talesperson för Vänsterpartiet i funktionshindersfrågor.

Det är V, tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna, som står bakom det initiativ som nu blir utskottets förslag för tillkännagivande till regeringen. De tre har stöd av Sverigedemokraterna.

Viktigt budskap

Annons

Kristdemokraternas talesperson i frågan, Pia Stensland, ser initiativet som mycket viktigt, likaså budskapet som utskottet ger regeringen.

– Idag är huvudmannaskapet delat och det är stora problem ute i kommunerna. Det är en överhängande risk att det är kommunens budget och inte den enskildes behov som avgör omfattningen på assistansen, säger Pia Stensland.

Försäkringskassan är på samma linje, att ansvaret för assistansen ska vara statens. I ett remissvar på den stora utredningen om LSS-insatser, där personlig assistans är en stor del, skrev myndigheten nyligen att assistansen bör bli ett statligt ansvar.

Utredningen lades fram för snart två år sedan, i januari 2019, men fick omfattande kritik. Det som blev mest omstritt var att utredningen föreslog att staten ska ta över ansvaret, men inte för barn under 16 år och personer med psykiska funktionshinder.

Alla ska med

– Alla som har assistansersättning måste omfattas, säger Pia Stensland.

I förslaget till tillkännagivande till regeringen begär utskottet att regeringen ska tillsätta en ny utredning omgående, med sikte på lagförslag senast våren 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons