Annons
Nyheter

Riksdagsdebatt om Vederslövshästarna

Om någon månad blir det riksdagsdebatt om kravet på en ligghall för Anders Thelins islandshästar i Vederslöv.
Nyheter • Publicerad 29 december 2006

Smålandsposten skrev den 27 november om kravet från Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd på att uppfödare Anders Thelin i Vederslöv måste bygga en ligghall för det 20-tal allvädersdjur av rasen Islandshäst.

Thelin, som fött upp Islandshästar i cirka 15 år, protesterade med motiveringen att det skulle innebära en försämring för djuren, som är naturligt vana vid utegångsliv och riskerar sjukdomar om de tvingas tränga ihop sig under tak.

Annons

Lägger fram krac

Vid det tillfälle ville inte jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) kommentera det enskilda fallet.

Men nu tvingas han debattera den med riksdagsledamoten Eva Johnsson (kd), också hon från Vederslöv.

Hon har skrivit en interpellation till ministern där hon lägger fram kraven på just Anders Thelin som ett exempel på hur djurskyddslagen tolkas, framför allt av den kritiserade djurskyddsmyndigheten, som Eskil Erlandsson sagt ska läggas ned nästa år.

Kammardebatt

-Är det ministerns bedömning att lagen kommer att tolkas mer realistiskt i samband med att djurskyddsmyndigheten läggs ned? Tänker ministern ändra lagen så att den här typen av händelser undviks i framtiden? frågar Eva Johnsson i sin interpellation.

Debatten i kammaren är planerad att hållas den 1 februari.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons