Annons
Nyheter

Rökarna försvann - barnfamiljerna hittade in

När rökförbudet på restauranger, pubar och kaféer infördes för ett drygt halvår sedan så förlorade Skåres konditori en betydande del av sin dagskassa. Rökarna försvann från kondiset som var det sista i Växjö med rökrum. I stället har barnfamiljerna dykt upp.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2006
Enligt Göran Biörck, som driver Skåres, så har barnfamiljerna tagit över när rökarna slutade komma i och med förbudet.
Enligt Göran Biörck, som driver Skåres, så har barnfamiljerna tagit över när rökarna slutade komma i och med förbudet.Foto: 

Det är förmiddag och ganska tomt på Skåres men i det före detta rökrummet sitter 16-årige Tim Morin och 19-åriga Elin Karlsmo och fikar. Framför Tim på bordet ligger en ask cigaretter.

- Jag satt här mycket innan det blev rökförbud, säger Tim som när han blir röksugen får gå ut på gatan.

Annons

En bit från entrén står ett askfat men fimparna ligger mest på marken, personalen får plocka fimpar där i stället för i askfaten inomhus.

Blev för dyrt att röka

Elin Karlsmo slutade röka i samma veva som förbudet infördes, men inte för att rökning skulle förbjudas. Det blev för dyrt och så fick hon ångest för lungcancer. Elin och Tim säger att det inte är samma människor som är på Skåres nu som före rökförbudet.

- Jag saknar de människor som satt här tidigare. Då visste man att om man hade tråkigt fanns det alltid någon på Skåres som satt och rökte och skolkade. Jag vet inte vart alla tagit vägen. Kanske går folk mer i skolan eller om de växt upp och inte är lika ansvarslösa nu, säger Elin Karlsmo.

- Förut var det alltid fullproppat med esteter i rökrummet, hela Esaias Tegnér-gymnasiet satt här, säger Tim Morin. Men nu är det fräschare här.

- Jag var här i förrgår och det verkade vara en träff för mammor med småbarn och dem har jag absolut inte sett innan. Det var fullt med barnvagnar här och i de andra rummen, säger Elin Karlsmo.

De flesta kunderna är nöjda

Och just småbarnsföräldrarna har enligt Skåres ägare Göran Biörck tagit över efter rökarna. Direkt när förbudet infördes förlorade Skåres en fjärdedel del av dagskassan då rökarna slutade komma. Men nu har läget stabiliserats.

Redan 1999 var Broqvists konditori först i Växjö med att förbjuda rökning och året därefter var det Askelyckans tur. Ingela Broqvist säger att de flesta kunderna är nöjda med rökförbudet och att konditoriet inte tappade kunder eller intäkter. Likadant säger Ulf Ejnarsson, delägare i Askelyckans konditori.

- Det var det bästa om hänt, det är en helt annan kundkategori som är här nu. Innan var det folk som tog en kopp kaffe och rökte hela förmiddagen. I dag är det mycket barnfamiljer.

Även Hennings Konditori har rökfritt sedan flera år. Enligt Carina Landegren var oron för att tappa kunder obefogad och de flesta besökare var nöjda med beslutet.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons