Annons
Nyheter

Kritiserad friskola får klartecken

Den fristående Römosseskolan i Göteborg får klartecken från Skolinspektionen. Skolan har tidigare fått kritik för könsuppdelad undervisning.
Utbildning • Publicerad 11 november 2020
Skolinspektionen ger Römosseskolan och Lilla Römosseskolan i Göteborg godkänt. (Arkivbild)
Skolinspektionen ger Römosseskolan och Lilla Römosseskolan i Göteborg godkänt. (Arkivbild)Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Römosseskolan, som är en konfessionell friskola med muslimsk inriktning, fick sommaren 2019 kritik av Skolinspektionen för att pojkar och flickor undervisades var för sig i framför allt idrott, men även i slöjd, bild och svenska. Skolan hade dessutom problem med studieron.

Ingen uppdelning

Efter den senaste uppföljningen konstaterar Skolinspektionen i ett beslut på tisdagen att eleverna inte längre delas upp efter kön och att tillsynen därför avslutas. Beslutet gäller skolans årskurser 3–9.

Annons

Skolan motiverade den könsuppdelade idrottsundervisningen med att det var av hänsyn till eleverna.

– Framför allt kopplat till att tjejerna skulle kunna röra sig fritt, utan att behöva ha täckande klädsel, som hijab, säger Frida Eek, enhetschef vid Skolinspektionen.

TT: Hur kan ni vara säkra på att könsuppdelad undervisning inte längre förekommer?

– I det här fallet har vi inte nöjt oss med en redovisning, utan även träffat elever från olika årskurser och gjort ett oanmält besök. Varken vid intervjuerna eller besöket har vi hört eller sett något som tyder på att det förekommer längre, säger Frida Eek.

Bön och bibliotek

Även friskolan Lilla Römosseskolan, med förskoleklass och årskurserna 1 och 2, har fått kritik på flera punkter. Bland annat för att de yngsta eleverna inte förstått att det var frivilligt att delta i böner. Elever berättade att lärare sagt att "om man inte är med och ber så får man ingen belöning av Allah".

Skolinspektionen bedömde senare att skolan kommit till rätta med problemet, på så sätt att lärarna påminner eleverna att bön är frivilligt.

Däremot konstaterade Skolinspektionen i våras att Lilla Römosseskolan fortfarande saknade skolbibliotek. Detta är nu åtgärdat och myndigheten avslutar därför tillsynen. Skolan har, enkelt uttryckt, fått godkänt på alla punkter.

Ledningen prövats

Römosseskolan drivs av Föreningen Framstegsskolan. Dess ledning har kontrollerats av Skolinspektionen i en så kallad ägar- och ledningsprövning och fått klartecken. Myndigheten skrev i sitt beslut i maj att det i granskningen inte framkommit annat än att Föreningen Framstegsskolan uppfyller författningarnas krav.

Tidigare i veckan drog Skolinspektionen in tillståndet för den fristående Nya kastets skola i Gävle, med motivering att den nya huvudmannen låtit den tidigare ägaren ha fortsatt inflytande över verksamheten. Och den tidigare ägaren har koppling till islamistisk extremism. Till grund för beslutet låg uppgifter från Säpo.

– Situationen är en helt annan vad gäller Römosseskolan. I den ägar- och ledningsprövning som gjordes för Römosseskolan har vi, såvitt jag känner till, inte fått några uppgifter från Säkerhetspolisen, säger Frida Eek.

Fakta: Skärpta bestämmelser

Regeringen har föreslagit att Skolinspektionen ska få större möjlighet att stänga skolor med återkommande problem eller missförhållanden.

Med de skärpta bestämmelserna ska Skolinspektionen kunna stänga skolan om ett nytt eller samma missförhållande upptäcks vid skolan inom två år efter den första kritiken.

Både fristående och kommunala skolor ska kunna stängas. I dag kan endast fristående skolor stängas, vilket har skett i ett 30-tal fall sedan 2010.

Förslaget, som har sin bakgrund i en av januariavtalets punkter, är för närvarande ute på remiss.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons