Annons
Nyheter

Rösträknandet går långsamt framåt

Tre nya elektorsröster har tillfallit Donald Trump i det amerikanska presidentvalet. Men i de stora vågmästarstaterna är läget oförändrat.
USA • Publicerad 12 november 2020
En republikansk valövervakare tittade på när röster räknades i Pennsylvania i tisdags.
En republikansk valövervakare tittade på när röster räknades i Pennsylvania i tisdags.Foto: Lindsey Shuey/AP/TT

Under onsdagen utropades Donald Trump som vinnare i Alaska i det amerikanska valet. Den sittande presidenten knappar därmed in marginellt på Demokraten Joe Biden.

I övriga delstater som fortfarande räknas går rösträkningen bara långsamt framåt.

Annons

Därmed ligger flera amerikanska medier, till exempel CNN, kvar med sin redovisning att Biden har säkrat 279 elektorer och Donald Trump 217.

I de siffrorna ingår Nevada och Alaska, men inte Arizona, som till exempel Fox News redan har utropat åt Joe Biden. Hos Fox News ligger demokraten på 290 elektorsröster. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Hittills har totalt cirka 77,5 miljoner röster tillfallit Biden (50,8 procent) och 72,3 miljoner (47,4 procent) Trump.

Här är de senaste siffrorna i delstaterna som ännu varken är demokratiskt blåa eller republikanskt röda:

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Biden utropats till segrare i vågmästardelstaten Pennsylvania. I nuläget har Biden 49,8 procent av rösterna och Trump 49,0.

De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen. De ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare i delstatens högsta domstol i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter klockan 20 på valdagen från andra röster.

Georgia – 16 elektorsröster

I Georgia pendlar avståndet mellan kandidaterna på omkring 14 000 röster. Med 99 procent av rösterna räknade ligger Biden enligt CNN på 49,5 procent mot Trumps 49,2.

Annons

Här kommer rösträkningen dra ut på tiden, då det redan annonserats en omräkning. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en begäran från Republikanerna om att sena röster inte skulle räknas.

North Carolina – 15 elektorsröster

Med drygt 98 procent av rösterna räknade i North Carolina har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,7. I antal röster är skillnaden mellan kandidaterna cirka 73 000.

Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste, men än har ingen vinnare utsetts, enligt CNN. Ett slutgiltigt resultat väntas enligt myndigheterna först senare i veckan.

Arizona – 11 elektorsröster

I Arizona fortsätter Trump att knappa in på Bidens ledning och med 99 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,4 procent mot Trumps 49,1. Det rör sig i nuläget om knappt 12 000 röster till Bidens fördel, en minskning med runt tusen det senaste dygnet.

Även här väntas rösträkningen dra ut på tiden. Det blir nämligen per automatik omräkning om marginalen är liten.

Nevada – 6 elektorsröster

Biden anses ha tagit hem segern i Nevada. Med 98 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,2 mot 47,5 procent.

Annons

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. Den kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

Alaska – 3 elektorsröster

Endast runt 75 procent av rösterna i Alaska är räknade, men de flesta amerikanska medier har utsett Donald Trump som vinnare i delstaten – vilket flera medlemmar ur presidentens närmaste krets har uppmärksammat på Twitter.

Av de räknade rösterna har Donald Trump fått 58,0 procent, mot Bidens 39,1 procent, enligt medier i USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons