Annons
Nyheter

RS-våg drar över Europa: "Katastrofal situation"

I Tyskland varnar läkare för att barn kan dö på grund av platsbrist, och i Frankrike pratar man om en barnsjukvård i kris.
Det fruktade RS-viruset slår hårt mot flera länder i Europa.
Europa • Publicerad 12 december 2022
En tio månader gammal bebis får behandling för RS-virus. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Det är en ovanligt tuff säsong av RS-virus på flera platser. I USA har en kraftig våg av viruset lett till överfulla barnsjukhus, och i Sverige börjar man se en ökning av antalet barn som vårdas för virusinfektionen på sjukhus, med en trolig topp runt jul och nyår.

Också i Europa ser det oroväckande ut på sina håll. I Tyskland är läget så allvarligt att läkare beskriver det som en "katastrofal situation" på landets sjukhus, skriver nyhetsbyrån AP. Samtidigt som antalet barn som läggs in med RS-virus ökar så har många sjukhus brist på personal.

Barn dör

Annons

RS-virus är en infektion i luftvägarna och drabbar nästan alla barn under två år. De flesta får lindriga symptom som kan liknas vid en vanlig förkylning. Viruset täpper till luftvägarna i lungorna, vilket är särskilt farligt för små barn eftersom de har trängre luftvägar.

I Tyskland har fler barn än vanligt blivit sjuka i år. I vissa fall tvingas läkare välja mellan vilka barn som de ska lägga in på intensivvårdsavdelningen, eftersom alla inte får plats. I andra fall behöver de hänvisa sjuka barn till sjukhus i andra städer.

– Situationen är så prekär att vi ärligt måste säga att barn avlider för att vi inte kan behandla dem längre, säger Michael Sasse, överläkare på barnintensiven på universitetssjukhuset i Hannover till AP.

Tysklands sjukvårdsminister Karl Lauterbach meddelade i slutet av november att regeringen kommer att göra förändringar i regelverket för att lättare kunna flytta över sjuksköterskor till barnsjukhus. Han utlovade också 600 miljoner euro i ekonomiskt stöd till barnsjukvården i landet.

Barnsjukvård i kris

Också i Frankrike ser man en värre situation med RS-virus än tidigare år. Landets hälsodepartement gick i början av december ut och varnade för "en helt ny situation". Bakgrunden är att de höga nivåerna av RS-virus sammanfaller med en nionde våg av covid-19 och säsongsinfluensa.

De är samtliga luftvägssjukdomar, och går nu i franska medier under namnet "trippel-epidemin".

En förklaring till att RS-viruset slår så hårt just i år är att många har varit instängda de senaste åren på grund av coronapandemin, säger barnläkaren Andreas Werner, ordförande för franska Association Française de Pédiatrie Ambulatoire, till France 24.

– Den totala nivån av antikroppar har sjunkit inom befolkningen och vi betalar nu vad som kallas immunskulden.

I början av november sjösatte hälsodepartementet i Frankrike en nödplan mot RS-virus, som innebär att sjukhusen lättare ska kunna ta fram nya sjukhusplatser och kunna återkalla personal från semester.

Kris "utan motstycke"

Men det är inte nog, skriver vårdanställda i ett öppet brev publicerat av tidningen Le Monde i slutet av november. Personalen är redan utmattad efter den höga belastningen på vården under covid-19-pandemin, och påpekar att de kanske inte kommer att orka jobba året ut.

Annons

– Det är en krissituation utan motstycke, säger Andreas Werner till France 24.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två–tre månader och barn i vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Barn som läggs in på sjukhus kan få syrgas via en plastgrimma i näsan eller en mask över näsa och mun. Ibland behöver barnet få hjälp med andningen genom en så kallad CPAP eller respirator.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons