Annons
Nyheter

Rubrik saknas

Fortfarande råder brist på sjuksköterskor till sommaren vid landstinget. Det kan bli aktuellt med bemanningsföretag på Växjö lasarett, dock inte i Ljungby.
Nyheter • Publicerad 26 april 2004

Överlag ser sommarsituationen bättre ut i år i landstingsvärlden. Växjö universitet examinerar nya sjuksköterskor i början av juni. Samtidigt sker en omfattande sommarstängning från juni till augusti, vilket gör att enbart akuta behandlingar genomförs. Planerade ingrepp skjuts upp.

- Det är inte helt lätt att få tag i tillräckligt med vikarier och då gäller det sjuksköterskor. På undersköterssidan är det inte samma problem, säger Inger Jonsson, personalsekreterare på Växjö lasarett.

Annons

Störst brist är det vid akutklinikens itganingsavdelning, på medicinkliniken, samt på kvinnokliniken och här gäller det barnmorskor. Liksom förra året kan det behövas hjälp från bemanningsföretag.

Inger Jonsson framhåller att sjuksköterskevikarierna inte räcker. Dessutom är inte alla beredda att arbeta hela sommaren.

- En del som slutar sin utbildning kanske vill vänta med att jobba tills i höst.

På vårdcentralerna är det svårt att rekrytera nya sjuksköterskor till sommaren, berättar personalchefen Birgitta Lann, vid närsjukvården:

- Vi får förlita oss till pensionärer och vårdlärare som hoppar in och det fattas ändå några.

Av besparingsskäl hålls antalet vikarier nere. Dessutom blir det en utökad sommarstängning . Vårdcentralen Centrum i Växjö stänger två veckor och Ingelstad håller stängt fem fredagar.

Länssjukvårdens personalchef Göran Lindros konstaterar att Ljungby lasarett inte har några problem med att finna sommarvikarier. Det finns tillräckligt både med undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

- I stort sett är också alla tjänster tillsatta. Dessutom har vi nio undersköterskor som har läst till sjuksköterska och kommer tillbaka.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons