Annons
Nyheter

Rumänien kämpar mot femte virusvågen

Rumänien • Publicerad 8 januari 2022
Vårdpersonal tar hand om en person som avlidit med covid-19 i Bukarest i Rumänien. Arkivbild.
Vårdpersonal tar hand om en person som avlidit med covid-19 i Bukarest i Rumänien. Arkivbild.Foto: Alexandru Dobre/AP/TT

Rumänien skärper restriktionerna i hopp om att bromsa spridningen av coronaviruset.

I mitten av december rapporterades färre än tusen fall om dagen från Rumänien men den senaste veckan har de dagliga bekräftade fallen av covid-19 ökat till omkring 6 000 – det högsta antalet sedan början av november.

Annons

Under vinterledigheten har hundratusentals rumäner återvänt hem från andra länder, vilket har förstärkt oron om att virusvarianten omikron ska spridas snabbt. Enligt hälsominister Alexandru Rafila befinner sig Rumänien redan i den femte vågen av pandemin och omikron väntas snart dominera.

Bland de nya åtgärderna finns obligatorisk användning av munskydd på offentliga platser, såväl inomhus som utomhus. Barer och restauranger får hålla öppet till klockan 22 men med minskad kapacitet och besökare måste uppvisa covidpass. Detsamma gäller sportevenemang, gym och biografer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons