Annons
Nyheter

Rusande priser får bönder att tvivla

Ekonomi • Publicerad 7 juni 2022
Färre grisar kan bli effekten av rusande priser. Arkivbild.
Färre grisar kan bli effekten av rusande priser. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svenska bönder ser fortsatt dystert på sin verksamhet. Rusande priser på alla möjliga insatsvaror får framför allt köttbönderna att överväga neddragningar.

"När så mycket som var fjärde animalieproducent säger att de planerar dra ned på sin produktion innebär det stor risk för att vi kommer ha mindre svenskt kött i butikshyllorna nästa år", skriver LRFs vd Anna Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt LRF:s konjunkturbarometer ligger index kvar på rekordlåga nivåer, vilket speglar en negativ syn på den framtida konjunkturen. Framför allt är det stigande foderpriser som får gris- och äggproducenter att överväga minskad verksamhet, skriver LRF.

"Det är viktigt att riksdagen nu i juni enas och fattar beslut om stödet till lantbruket, så att det kan börja betalas ut till företagarna", skriver Anna Karin Hatt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons