Annons
Nyheter

Rusning efter fetmamedicin slår mot diabetiker

Diabetespatienter i USA har hamnat i kläm när deras medicin i många fall är slut. Orsaken: läkemedlen används som bantningspreparat.
Danska läkemedelsgiganten Novo Nordisk tvingas nu vidta åtgärder.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2023
Diabetesmedicin används nu för fetmabehandling. Arkivbild.
Diabetesmedicin används nu för fetmabehandling. Arkivbild.Foto: NTB/TT

Ursprungligen var Wegovy och Ozempic tänkta som läkemedel för diabetesdrabbade patienter. Numera har de främst fått uppmärksamhet i form av preparat som även kan hjälpa överviktiga då en effekt är att de efterliknar ett hormon som ökar mättnadskänslan och stillar hungern.

För danska Novo Nordisk har detta nu blivit en gigantisk kassako och i början av april kom bolaget med omvänd vinstvarning då efterfrågan i USA rusat efter läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännande förra sommaren. Bolagets aktie har på ett år rusat nästan 40 procent vilket gjort att bolagets börsvärde är näst störst i Europa efter franska lyxkonglomeratet LVMH.

Annons

Den alternativa bantningsmetoden har uppmärksammats på sociala medier som Tiktok och bland annat fått extra uppmärksamhet när till exempel Teslas grundare Elon Musk gått ut och meddelat att han använder preparatet. Den oväntade efterfrågan får dock konsekvenser för en annan grupp, nämligen de diabetessjuka.

Blir lidande

Under längre tid har det rapporterats i amerikanska medier om hur efterfrågan vida överstiger utbudet. I en artikel av nyhetsbyrån Bloomberg vid årsskiftet förklarade till exempel 57-årige Shane Anthony som lider av typ 2-diabetes hur han under en månads tid inte kunnat få tillgång till Ozempic.

– Alla kända människor som egentligen inte behöver gå ned i vikt får tag på det. Jag behöver däremot det för att fortsätta hålla mig frisk och inte dö.

Situationen har nu blivit så besvärande att Novo Nordisk tvingats att agera, och i veckan meddelades att man nu kommer införa begränsningar gällande exporten av den lägre dosen av Wegovy. Preparatet som ges veckovis via en spruta har olika styrkor och nya patienter inleder sin behandling med den lägsta styrkan och trappar därefter upp medicineringen. Genom åtgärden hoppas Novo Nordisk därmed uppnå en effekt där läkare väljer att inte ordinera Wegovy till nya patienter och därmed blir också de som redan får Wegovy utskrivet mindre konkurrensutsatta. Dessutom stoppar företaget tillfälligt en del reklamkampanjer som riktats mot den amerikanska marknaden.

Inte i Sverige

Hur länge Novo Nordisk kommer att vidhålla den nya linjen är inte klarlagd men enligt finansdirektören Karsten Munk Knudsen kan det handla om flera månader enligt en intervju i Wall Street Journal.

Wegovy är tillgängligt i förutom USA även Norge och Danmark. På den svenska marknaden finns i nuläget enbart Ozempic.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons