Annons
Nyheter

Rykten om sjuklig Putin tar fokus från kriget

Rykten om president Vladimir Putins sviktande hälsa går varma. Vad som är sant går inte att veta – och riktar fokus åt fel håll, enligt Rysslandskännaren Per Enerud.
Ryssland • Publicerad 3 juni 2022
President Vladimir Putins grepp om bordskanten har lett till spekulationer om en sviktande hälsa. Bilden är från ett möte med ryske försvarsministern Segej Shojgu 21 april.Foto: Ryska presidentstabens presstjänst/AP/TT
President Vladimir Putin försvarsminister Sergej Shojgu tar en paus under en fisketur i Tuvaregionen i Sibirien. Bilden är distribuerad av Kreml 2017.Foto: Aleksej Nikolskij/Sputnik (Pool)/AP/TT
Det extremt långa bord där Vladimir Putin höll möte med Frankrikes president Emmanuel Macron, ett par veckor innan kriget, har också skapat rubriker.Foto: Kreml/AP/TT

Under ett möte med sin försvarsminister Sergej Sjojgu i april sitter Vladimir Putin bakåtlutad med ett fast grepp om bordskanten. Bilden från mötet är en av många som granskats i detalj i jakt på sjukdomstecken hos den ryske presidenten.

Analytiker hos USA:s underrättelsetjänst har nagelfarit bilden för Vita husets räkning. En slutsats var att Putin sannolikt var svårt sjuk eller döende och att han försökte ge ett samlat intryck under mötet. Andra bedömare avfärdade det hela som en vana från vapenträningen inom KGB där man alltid ska vara redo att nå sitt vapen i fickan.

Annons

Länge har det spekulerats om Rysslands president Vladimir Putins hälsa. Senast i raden är en underrättelserapport i USA vars slutsats lutar åt att Putin behandlades för långt framskriden cancer i april. Den hemligstämplade bedömningen har kommit till tidningen Newsweeks kännedom via tre chefer inom tre olika underrättelsemyndigheter.

Oavsett ryktenas trovärdighet har spekulationerna nått högsta nivå i Kreml, och utrikesminister Sergej Lavrov försvarade sin president i fransk tv förra helgen.

– Jag tror inte att någon vettig person kan misstänka några tecken på sjukdom eller krämpor hos denna man, sade Lavrov.

"Skjuter björn"

För Rysslands del innebär de pågående spekulationerna och ryktena ingen förändring för vad som pågår på slagfältet i Ukraina, säger Per Enerud, Rysslandskännare och journalist som är verksam vid Myndigheten för psykologiskt försvar. Däremot kan det slå mot Putins uppbyggda fasad.

– På alla bilder vi sett uttrycker han manlighet och sundhet. Han går inte på opera. Han är i Sibirien med Sjojgu och åker bandvagn, fiskar lax och skjuter björn.

– Om vi nu uppfattar Putin och den ryska presidentrollen som innehavd av en sjuklig och klen människa strider det med den omsorgsfulla image han skapat.

Vad diskussionerna däremot gör är att dra fokus från vad som pågår just nu och Rysslands övergrepp i kriget mot Ukraina, enligt Enerud. Han tar den lag Putin skrev under i veckan som förenklar för ryssar att adoptera ukrainska barn som exempel.

– Man kidnappar barn från Ukraina, skickar dem till Ryssland och gör ryska medborgare av dem. Så har ingen gjort sedan Osmanska imperiet. Det är det vi borde diskutera i stället för om huruvida Putin ser blek ut om nosen.

Slipper ansvar?

Hur presidenten verkligen mår går inte att kontrollera. Det finns inga förstahandskällor och det är också omöjligt att veta huruvida uppgifterna läckt ut medvetet för någon parts vinning.

Per Enerud tror inte att det är en genomtänkt avancerad strategi för att lura hela världen, men Putin kan vinna på att framställas som sjuklig och svag.

Annons

– Om han är sinnessjuk kan han inte ställas till svars för krigsförbrytelser. Är han en skröplig gamling är det kanske grymt av oss att kräva att han ska ställas i tribunal för gärningarna. Från Putins sida gör den här svaghetsimagen att han slipper ansvar.

Hänger inte på Putin

Ytterligare en konsekvens av de spekulationer och rykten som sprids är att man riskerar att vaggas in i ett falskt lugn, en passivitet och ett hopp om att kriget tar slut om Vladimir Putin försvinner, anser Enerud.

– Det är ett mycket djupare problem än så. Den tradition av imperialistiskt tänkande som finns i Ryssland är inte begränsat till Vladimir Putins hjärna. Den är ganska djupt spridd i det ryska ledarskapet och kanske även bland folket. Det här kommer inte att ta slut för att Putin tar slut.

President Vladimir Putin

Vladimir Putin har varit Rysslands president 2000–2008. Därefter var han premiärminister fram till 2012 då han åter tillträdde som president. Han har en bakgrund inom sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

Putin fyller 70 i år och har således nått en ålder som är högre än den ryska förväntade livslängden på 68 år.

Putin växte upp i S:t Petersburg (då Leningrad). Hans mamma arbetade på fabrik och hans pappa var marinsoldat som efter andra världskriget befordrades till fabriksförman.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons