Annons
Nyheter

Rymdbolaget köper brittisk satellitstartup

Statliga Swedish Space Corporation har köpt en majoritetspost i det brittiska startupbolaget Global Trust.
Bolaget ska analysera fotografier av jordens yta för att hjälpa potentiella kunder att leva upp till sina hållbarhetsmål.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2020
Parabolantenn på SSC:s rymdbas Esrange utanför Kiruna. Antenner på basen följer och vidarebefordrar information från kommersiella satelliter. Arkivbild.
Parabolantenn på SSC:s rymdbas Esrange utanför Kiruna. Antenner på basen följer och vidarebefordrar information från kommersiella satelliter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedish Space Corporation (SSC), tidigare Rymdbolaget, har köpt 80 procent av aktierna i det Londonbaserade startupbolaget Global Trust för 12,5 miljoner kronor. De två grundarna, som fortsätter som anställda, behåller resterande 20 procent av aktierna.

Global Trust arbetar på uppdrag åt kunder som vill ha hjälp med att följa utvecklingen i ett visst geografiskt område, till exempel i samband med gruvbrytning, jordbruk eller skogsavverkning. Bolagets huvudsakliga målgrupp är företag och organisationer som vill uppnå sina hållbarhetsmål.

Annons

– Utvecklingen i rymden går oerhört snabbt och antalet satelliter ökar varje månad. Varje kvadratmeter på jordens yta observeras av satelliter i stort sett dagligen, säger SSC:s strategichef Stefan Gustafsson.

"Bra att kunna välja"

Fotografier och andra data köps in från kommersiella aktörer, och ska alltså inte samlas in av satelliter som tillhör staten.

– All den här datan finns, och då gäller det att fusionera den och lägga samman data som är aktuell för det man vill titta på. Därför är det bra att kunna välja ut data från olika satelliter som finns där ute i världen för att kunna optimera tjänsten, säger Gustafsson.

Kontor i Norrbotten

SSC planerar att utöka verksamheten genom att öppna ett kontor i Norrbotten. Det är ännu inte klart hur många som kan anställas till det nya kontoret.

– Det får vi se, vi hade inte satsat på det här om vi inte trodde att det skulle bära sig och gå ganska snabbt framåt. Vi har en vision som ligger fast, med ett större center som ska kunna ge en situationsbild över större delen av världen, säger Gustafsson.

Fakta: Sverige i rymden

Sveriges rymdverksamhet inleddes 1961 när den första svenska raketuppskjutningen genomfördes vid den så kallade Robotbyråns försöksplats i Norrbotten. Raketen fick smeknamnet Plutnik.

Fem år senare grundades rymdbasen Esrange nära Kiruna, och 1972 bildades en svensk rymdmyndighet, Rymdstyrelsen, och ett statligt bolag, Rymdbolaget. Idag finns flera företag i landet som arbetar med rymdverksamhet och Sverige har under åren byggt flera satelliter.

Under 2018 tog regeringen för första gången fram en nationell rymdstrategi, för att stärka den svenska rymdverksamheten. I strategin ingår att rymdbasen Esrange moderniseras och utvecklas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons