Annons
Nyheter

Rymdforskare skapar udda ljusfenomen

Vetenskap • Publicerad 9 mars 2023
Den här typen av ljusfenomen är att vänta under ett forskningsexperiment i Lappland inom kort. Bilden visar ett liknande Nasa-experiment från rymdbasen Andøya i Norge.
Den här typen av ljusfenomen är att vänta under ett forskningsexperiment i Lappland inom kort. Bilden visar ett liknande Nasa-experiment från rymdbasen Andøya i Norge.Foto: Foto: Lights over Lapland

Ett experiment med en sondraket från rymdbasen Esrange kommer att skapa spektakulära ljusfenomen, meddelar Institutet för rymdfysik (IRF).

Någon gång mellan den 12 och 22 mars – klar himmel och minimalt med vind är en förutsättning – skjuter rymdforskare från IRF med hjälp av det svenska rymdbolaget SSC upp raketen med utrustning att studera förhållanden i den jordnära rymden (jonosfären).

Annons

"För att lyckas med forskningsexperimentet använder sig IRF av teknik liknande fyrverkerier som sondraketen kommer att aktivera när den befinner sig på över 100 kilometers höjd", säger IRF-forskaren Tima Sergienko, huvudansvarig för experimentet, i ett pressmeddelande.

Vid aktiveringen i jonosfären bildas färgrika ljusfenomen som kommer att vara synliga på kvällshimlen ungefär en timme efter solnedgång.

Målet med experimentet är att finna viktiga pusselbitar inom norrskensforskning som kan möjliggöra bättre rymdväderprognoser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons