Annons
Nyheter

Rymdsond som jagat "livets frön" kommer hem

Rymdsonden har jagat livets ursprung. Och nu kommer den tillbaka. Kanske.
Osiris-Rex-kapseln ska ta mark i Utahs öken på söndag – om inte Nasa i sista stund avbryter inflygningen. I så fall får vi vänta till 2025.
USA • Publicerad 22 september 2023
Nedslaget i Utah är repeterat in i minsta detalj. Här har man släppt ned en kopia av kapseln från helikopter under en övning i augusti.
Nedslaget i Utah är repeterat in i minsta detalj. Här har man släppt ned en kopia av kapseln från helikopter under en övning i augusti.Foto: Keegan Barber/Nasa/AP/TT

Sonden Osiris-Rex sköts upp 2016, och har alltså varit på resande fot i över sju år. Men det kritiska momentet tog bara 16 sekunder i oktober 2020. Osiris-Rex gjorde då en vådlig snabblandning på den taggiga asteroiden Bennu, fällde ut sin robotarm för att ta en näve stoft, och lyfte sedan igen.

"Livets frön"

Bennu är en rymdsten av en ovanlig och eftertraktad typ, som består av "originalmaterial" från vårt solsystems tidiga dagar. Experter på bland annat USA:s rymdstyrelse Nasa tror att livet på jorden kan ha uppstått när olika ämnen kombinerades efter det att meteoriter slog ned. Förhoppningen är alltså att kapseln har med sig varianter av "livets frön från vår planets begynnelse", säger Dante Lauretta vid University of Arizona till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Osiris-Rex är stor som en skåpbil, men nu är det bara den mindre kapseln med proverna som ska landa. Och även det är en riskabel process. Kapseln lossas från moderskeppet 108 000 kilometer från jorden. Vid inträdet i atmosfären uppnås en hastighet av 43 000 kilometer i timmen, vilket innebär att kapselns yta kan bli 2 800 grader varm, enligt Nasa.

Kan avbryta

Om allt går väl ska den sedan bromsa in och slå ned på ett militärt område i Utah på söndag eftermiddag svensk tid. Men det finns också en möjlighet att avbryta, om Nasa bedömer att väder och andra omständigheter inte är de rätta. I så fall tar kapseln ett varv till runt solen, och ett nytt landningsförsök dröjer till 2025.

– Att få tillbaka rymdprover är svårt. Det är mycket som kan gå snett, säger Sandra Freund, programchef för Osiris-Rex på flyg- och rymdföretaget Lockheed Martin, enligt nyhetsbyråer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons