Annons
Nyheter

"Rysk champagne" – då är det slutskålat för Putin

Ryska finsmakare får korka upp champagnen så länge den varar. Snart kan det råda brist på det franska bubblet i landet.
Ryssland • Publicerad 3 juli 2021
Snart kan det vara slutskålat med Moët och andra lyxchampagner i Ryssland. Arkivbild.
Snart kan det vara slutskålat med Moët och andra lyxchampagner i Ryssland. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Champagnejätten Moët Hennessy – en del av lyxvarukoncernen LVMH – har nämligen hotat att stoppa leveranserna till Ryssland, bekräftar bolagets Rysslandskontor.

Hotet kommer efter en ny lag som i fredags skrevs under av den ryske presidenten Vladimir Putin. Lagen innebär att ordet "champagne" endast får tillskrivas ryska viner, medan de världsberömda vinerna från den franska regionen Champagne ska kallas "mousserande vin".

Annons

– Jag kan bekräfta att vi har mottagit ett sådant brev (från Moët Hennessy), säger Leonid Rafailov, chef för den stora ryska alkoholdistributören AST.

Ordet "champagne" är en skyddad ursprungsbeteckning och inom EU får endast viner från regionen med samma namn använda det.

LVMH äger flera av de mest framstående champagneproducenterna: Moët & Chandon, Dom Perignon och Veuve Clicquot bland annat.

Vinkonsulten Anna Tjernysjova ställer sig frågande till den nya lagen.

– Hur ska de backa från det här? Den här champagnen älskas av så många ämbetsmän, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons