Annons
Nyheter

Rysk lustjakt övergiven i Hamburg

Den ryske oligarken Alisher Usmanovs 156 meter långa lustjakt – Dilbar – har övergivits av fartygets kapten och besättning i Hamburg, Tyskland.
De cirka 80 personerna som jobbade ombord har permitterats då sanktioner från EU och USA gjort att det inte går att betala ut löner.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2022
Den 156 meter långa lyxjakten Dilbar ligger på varv i Hamburg, här inplastad bakom turistbåten. Arkivbild
Den 156 meter långa lyxjakten Dilbar ligger på varv i Hamburg, här inplastad bakom turistbåten. ArkivbildFoto: Marcus Brandt DPA/AP/TT

Kvar ombord på Dilbar finns nu bara enstaka personer utsända av varvet Lürssen, som byggde lustjakten för drygt fem år sedan, enligt nyhetsbyrån Bloombergs källor.

Dilbar är registrerat som världens största lustjakt, med en 25 meter lång swimmingpool och två landningsplattformar för helikoptrar. Enligt USA:s finansdepartement är den värd motsvarande 6,0-7,5 miljarder kronor.

Sjätte rikaste

Annons

Myndigheter i Hamburg har uppgett att det krävs ett federalt tyskt tillstånd för att fartyget ska få lämna hamnen.

68-åringen Usmanov äger en majoritetspost i investmentbolaget USM med kontrollposter i Metalloinvest, en av världens största producenter av järnmalm, och mobiloperatören Megafon – som fram till 2017 hade Telia som storägare.

Han har pekats ut som Rysslands sjätte rikaste oligark, med en förmögenhet beräknad till 17,8 miljarder dollar enligt Bloomberg Billionaires index.

Frusen tillgång

Enligt USA:s finansdepartement är Dilbar en frusen tillgång, precis som Usmanovs privata jetflygplan. Det är enligt USA även förbjudet att avlöna besättning och betala hamnavgifter för fartyget.

EU har också Usmanov med på sin lista över sanktionerade oligarker.

Dilbar, som är registrerat på Caymanöarna, skickades till Tyskland för upprustning för flera hundra miljoner dollar i höstas. Enligt nyhetsbyrån AP ska ägaren vara ett holdingbolag på Malta.

Fakta: Lyxjakter i beslag

Det finns totalt 56 lyxjakter som tros tillhöra ryska oligarker. Många låg vid utbrottet för Rysslands attack mot Ukraina den 24 februari för ankar i Medelhavet eller Västindien. En del av dem ska ha siktats på väg mot Maldiverna eller Montenegro, småländer som inte följer västvärldens sanktioner mot Ryssland. Tre av lyxjakterna har även lokaliserats till Dubai.

Den ryskflaggade lyxjakten Graceful, som tros tillhöra den ryske ledaren Vladimir Putin, ska ha lämnat ett varv i Hamburg den 7 februari och ligger nu i ryska Kaliningrad i Östersjön.

Franska myndigheter har sedan sanktionerna infördes tagit en lyxjakt i beslag: Amore Vero. Den tros tillhöra Igor Sechin, som är chef för det statskontrollerade ryska oljebolaget Rosneft. Italiensk polis har också tagit en lyxjakt i beslag med misstänkt koppling till den ryske oligarken Gennadij Timtjenko, som fram till det att han hamnade på sanktionslistor efter annekteringen av Krim 2014, drev oljehandelsbolaget Gunvor tillsammans med svensken Torbjörn Törnqvist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons