Annons

Rysk oljejätte vädjar om fred

Den ryska oljejätten Lukoil vädjar på torsdagen om en fredlig lösning på striderna i Ukraina, och är därmed ett av de första stora ryska inhemska företagen som uttalar sig mot invasionen.
Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
En bensinstation i USA. Arkivbilden är från 2012.
En bensinstation i USA. Arkivbilden är från 2012.Foto: Mel Evans/AP/TT

Lukoils styrelse "uttrycker sin oro över de pågående tragiska händelserna i Ukraina och sin djupaste sympati för alla som drabbats av denna tragedi", skriver bolaget i ett uttalande.

"Vi står för ett omedelbart upphörande av den väpnade konflikten och stöder till fullo dess lösning genom förhandlingsprocessen och med diplomatiska medel", fortsätter företaget.

Annons

Rysk olje- och gasexport är för närvarande undantagen från västerländska sanktioner. Men raffinaderier, banker och rederier vänder rysk olja ryggen, vilket också lett till rekordhöga drivmedelspriser.

Flera stora ryska energiföretag, däribland Lukoil, har tidigare också handelstoppats på bland annat Londonbörsen med bakgrund av kriget.

Lukoil skriver i sitt uttalande att bolaget har "åtagit sig att stärka fred, internationella relationer och humanitära band" samt att det ska fortsätta att "tillhandahålla tillförlitlig energiförsörjning till konsumenter runt om i världen".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons