Annons
Nyheter

Rysk rubel pressas hårt nedåt

Den ryska rubeln pressas hårt och föll på måndagen under 100 rubel per dollar. Det är den lägsta rubelkursen sedan mars 2022.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2023
Hårt tryck mot Ryssland, med president Vladimir Putin, på valutamarknaden. Arkivbild
Hårt tryck mot Ryssland, med president Vladimir Putin, på valutamarknaden. ArkivbildFoto: Mikhail Klimentyev AP/TT

Rysslands centralbank har inte lyckats bromsa den ryska valutans fall, trots att man ställt in sina planerade köp av utländsk valuta på den inhemska marknaden under resten av 2023.

Hittills i år har den ryska valutan tappat 25 procent av sitt värde mot dollarn, vilket gör den till en av de tre sämsta valutorna i år vid sidan av Argentinas peso och Turkiets lira. Utgår man från den tillfälliga toppen i fjol – i juni 2022 – har rubelns värde nästa halverats.

Annons

Rubeln pressas bland annat av höga kostnader för Rysslands anfallskrig mot grannlandet Ukraina, minskade exportintäkter och ett tilltagande utflöde av kapital ur Ryssland.

På marknaden räknar många med att Rysslands centralbank nu kommer att strama åt penningpolitiken för att stärka valutan – vilket skulle slå mot ryska hushåll och företag. Rysslands centralbank har sedan en räntetopp på 20 procent i samband med det att anfallskriget mot Ukraina inleddes 2022 sänkt sin styrränta till 7,5 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons