Annons

Rysk rymdchef: Sanktioner kan äventyra ISS

Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos, sade på lördagen att framtiden för den internationella rymdstationen (ISS) är osäker.
Rymden • Publicerad 3 april 2022
Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos. Arkivbild.
Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos. Arkivbild.Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT

Rogozin antydde på rysk statlig tv att de västerländska sanktionerna, varav några fanns på plats redan före Rysslands krig i Ukraina, kan störa driften av de ryska rymdfarkoster som används som fraktflyg till ISS. Ryssland skickar också bemannade uppdrag till rymdstationen.

Han betonade att de västerländska partnerna behöver rymdstationen och "inte kan klara sig utan Ryssland, eftersom ingen utom vi kan leverera bränsle till stationen."

Annons

Rogozin tillade att "endast motorerna i vårt lastfartyg klarar av att korrigera ISS:s omloppsbana och skydda den från rymdskräp."

Rogozin skrev senare på lördagen på meddelandeappen Telegram att han hade fått svar från sina västerländska motsvarigheter som lovade att främja "ytterligare samarbete om ISS och dess verksamhet."

Rymden är ett av de sista återstående områdena för samarbete mellan Moskva och väst. Förhandlingar mellan USA och Ryssland om återupptagandet av gemensamma resor till rymdstationen pågick när Ryssland inledde attacken i Ukraina.

Än så länge samarbetar USA och Ryssland fortfarande i rymden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons