Annons

Ryska ambassaden kan få Ukraina-adress

Stockholms stad öppnar nu för att döpa om gatan som den ryska ambassaden ligger på i Stockholm. Gjörwellsgatan som den nu heter kan i stället få ett namn med koppling till Ukraina, rapporterar TV4 Nyheterna.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Ryska ambassaden ligger på Gjörwellsgatan i Stockholm, men gatunamnet kan nu komma att ändras. Arkivbild.
Ryska ambassaden ligger på Gjörwellsgatan i Stockholm, men gatunamnet kan nu komma att ändras. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Namnberedningen träffas på måndag, i ett ordinarie sammanträde, och då kommer man att diskutera de här fantastiska förslagen som har kommit in. Det är väldigt positivt med det här engagemanget för att visa Ukraina solidaritet, så jag hoppas verkligen att vi snart kan fatta ett beslut, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, till Nyheterna.

Liknande beslut har redan fattats eller är på väg att fattas runt om i Europa. I Litauens huvudstad Vilnius har man döpt om gatan som den ryska ambassaden ligger på där till "Det fria Ukrainas hjältar".

I Stockholm har många förslag kommit in. KD:s ungdomsförbund vill till exempel döpa om gatan till Zelensky-gatan efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons