Annons

Ryska facket stöttar kriget: "Fredsskapande"

Rysslands fackliga centralorganisation FNPR kan vara på väg att uteslutas ur världsfacket sedan man uttryckt stöd för invasionen av Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
En man säger hejdå till sin dotter i Ukrainas huvudstad Kiev fredagen den 4 mars. Flickan sitter på ett tåg med riktning Lviv i västra Ukraina.
En man säger hejdå till sin dotter i Ukrainas huvudstad Kiev fredagen den 4 mars. Flickan sitter på ett tåg med riktning Lviv i västra Ukraina.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Samma dag som den ryska invasionen inleddes antog FNPR ett stöduttalande till Kreml, där man upprepade Rysslands påståenden om att Ukraina styrs av nazistsympatisörer och kallade kriget för "fredsskapande". Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj jämställdes med Adolf Hitler, skriver Arbetet.

– Uttalandena är helt förskräckliga, helt fruktansvärda. Inom världsfacket, ITUC, höjs många röster för att FNPR antingen måste ändra sig eller uteslutas, säger Oscar Ernerot, chef för LO:s internationella enhet, till Arbetet.

Annons

– Jag vet att ledningen för ITUC diskuterar frågan. Jag tror inte att FNPR kommer att ändra sig. Utgången blir troligen att FNPR utesluts, fortsätter han.

Fackets kopplingar till Kreml har varit kända länge och att man ändå fått stanna i ITUC har skadat världsfackets trovärdighet, säger Frank Hoffer, tysk facklig företrädare som i många år var chef vid Internationella arbetsorganet ILO, till Arbetet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons