Annons
Nyheter

Ryska gränsen: Misstänka varor i beslag

Drönare och andra sanktionerade varor "som kan främja Rysslands industriella och militära kapacitet" har tagits i beslag av den finländska tullen vid den ryska gränsen.
Finland • Publicerad 3 augusti 2022
Gränsövergången till Ryssland i finländska Nujamaa 2020. Arkivbild.
Gränsövergången till Ryssland i finländska Nujamaa 2020. Arkivbild.Foto: Lauri Heino/Lehtikuva/AP/TT

Sedan gränsen till Ryssland återöppnades den 15 juli efter coronapandemin har den finländska gränspolitiken varit under lupp. Många anser att rysk turism borde begränsas till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Nyheten om beslagen vid gränsen kommer i samband med att det nu pågår en debatt i Finland om man ska stoppa utfärdandet av turistvisum till ryssar.

Annons

Sanktioner har införts för exporten och importen till Ryssland på grund av kriget i Ukraina och beslagen gjordes under en extra intensiv bevakningsperiod.

"Efter att Ryssland slopade coronarestriktionerna gällande gränsövergångarna behövde vi öka övervakningen av sanktionerna i passagerartrafiken", säger bevakningsdirektör Mikko Grönberg i ett pressmeddelande.

Tullen beslagtog bland annat "lyxvaror samt sådana varor som kan främja Rysslands industriella och militära kapacitet, såsom hjälpmedel som används inom sjöfart". Enligt Grönberg ska det också röra sig om drönare.

Tullen undersöker om det finns skäl att misstänka brott. Oavsett konstaterar Grönberg att det finns skäl att fortsätta bevaka gränsövergångarna.

Antalet resenärer ökade vid gränsen då Ryssland slopade coronarestriktionerna, men nivån är fortfarande långt ifrån vad den var före pandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons