Annons

Ryska statsmedier blockeras globalt av Youtube

Youtube blockerar mer material med koppling till ryska statliga medier, och från och med måndag är det slutskrollat på Instagram för ryska användare.
Ukrainakriget • Publicerad 12 mars 2022
Appar på mobiltelefon: YouTube, Facebook och Google.Foto: Helena Landstedt/TT

Youtube utökar sin blockering av kanaler med koppling till ryska statliga medier. Tidigare har dessa kanaler varit avstängda i Europa, men nu utvidgas blockeringen till att gälla i hela världen.

Den Google-ägda videoplattformen meddelar också att man tar bort innehåll om Rysslands invasion som anses "minimera eller bagatellisera väldokumenterade våldsamma händelser." Till exempel kallar Kreml kriget för "en militär specialoperation".

Annons

Youtube har sedan tidigare slutat att visa reklam i Ryssland, och plattformen går nu ytterligare ett steg längre och upphör med samtliga tillvägagångssätt som man tjänar pengar på i Ryssland.

Ukrainas minister för digital omvandling, Mychailo Fedorov, förutspår på sin Telegram-kanal att Kreml snart kommer att blockera Youtube i Ryssland, så som man redan har gjort med Facebook och Twitter.

"Det är en tidsfråga," säger Federov.

Ryssland blockerar även Instagram från och med måndag, meddelar sociala medier-plattformens chef Adam Mosseri på Twitter.

"Det här beslutet kommer att kapa kontakten mellan 80 miljoner i Ryssland", skriver han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons