Annons
Nyheter

Ryskt flyg provocerar försvarsministern

Försvar • Publicerad 11 juni 2022
Ryska stridsflyglan kränkte tidigare i år svenskt luftrum öster om Gotland. Bilden har ingen koppling till händelsen i artikeln.
Ryska stridsflyglan kränkte tidigare i år svenskt luftrum öster om Gotland. Bilden har ingen koppling till händelsen i artikeln.Foto: Försvarsmakten

Ryssland struntade i att avisera att tre militärflygplan tog sig in i svenskövervakat luftrum i torsdags, rapporterar Dagens Nyheter.

Inflygningen gjordes av ett signalspaningsplan och två jaktplan norr om Visby vid minst fyra tillfällen. I detta så kallade terminalområde måste alla flygplan anmäla ankomst.

Annons

De tre planen flög utanför Sveriges territorialgräns varför det inte räknas som en kränkning, uppger Försvarsmakten och bekräftar för DN att svenskt flyg följde de ryska.

Händelsen upprör försvarsminister Peter Hultqvist (S):

– Här kommer man utan att anmäla sig, utan transpondrar påslagna och utan att svara på anrop. Det leder till att det uppstår en risksituation för all luftfart i området oavsett om det är militär eller civil, säger han till DN.

Just nu pågår i Östersjön marinövningen Baltops med bland annat USS Kearsarge, som nyligen var i Stockholm. De ryska planen flög på låg höjd över det amerikanska amfibiefartyget, bekräftar försvarsministern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons