Annons
Nyheter

Ryskt hot om att strypa gasflödet till EU

Ryssland hotar att strypa flödet av naturgas till EU via gasledningen Nord Stream 1. Åtgärden föreslås som ett ryskt svar på västliga sanktioner till följd av Rysslands anfall mot Ukraina.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2022
Tyskland lade nyligen tillståndsprövningen för att öppna den nya rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 på is, varpå bolaget gått i konkurs. Arkivbild
Tyskland lade nyligen tillståndsprövningen för att öppna den nya rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 på is, varpå bolaget gått i konkurs. ArkivbildFoto: Michael Sohn AP/TT

Det var i ett tv-sänt tal som Rysslands biträdande premiärminister Aleksandr Novak tog upp frågan. Novak ansvarar för energipolitiska frågor i den ryska regeringen.

Enligt Novak har ännu inga beslut i frågan fattats och gasledningen används än så länge fullt ut.

Annons

Som svar på USA-regeringens hot om att införa sanktioner mot rysk olja uppger han samtidigt att Ryssland har alternativa köpare av rysk olja och att ett sådant sanktionsbeslut av Bidenregeringen skulle innebära en katastrof för världsmarknaden, med oljepriser på 300 dollar per fat eller mer.

I tisdagens handel har oljepriset gått upp med 2,9 procent till 132:50 dollar per fat.

Novaks tv-sända tal kommer sedan priserna på naturgas i EU rusat i höjden. EU importerade i fjol nästan 40 procent av den naturgas unionen använder från Ryssland och den ryska naturgasen är avgörande för både hushållsel, uppvärmning och industriell användning i bland annat Tyskland.

Tysklands förbundskansler Olaf Sholz – som nyligen beslut att lägga tillståndsprövningen av den rysk-tyska nya gasledningen Nord Stream 2 på is – bekräftade i måndags i ett uttalande den ryska gasens betydelse för den europeiska ekonomin. Men enligt EU-källor pågår diskussioner om hur man ska minska beroendet av rysk gas. Målet är att få ned importbehovet med 80 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons