Annons
Nyheter

Ryss dömd för Sverigekopplad mordplan

En ryss har dömts för att ha försökt mörda en tjetjen i Tyskland – ett dåd som skulle ha varit avsett att tysta även hans bror i Sverige.
Tyskland • Publicerad 31 augusti 2023
Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov utpekas som ytterst ansvariga. Här möts de i Moskva i våras.
Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov utpekas som ytterst ansvariga. Här möts de i Moskva i våras.Foto: Michail Klimentjev/Sputnik/pool/AP/TT

Mannen namnges i domstolen i München som Valid D, och döms till tio års fängelse för "vilja att begå mord, och förberedelser till ett allvarligt våldsdåd som sätter landet i fara".

Enligt tyska medier riktades mordplanerna mot den oppositionelle tjetjenen Mochmad Abdurachmanov. Komplotten ska ha satts i verket på order av en medlem av den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrovs säkerhetsapparat", enligt rätten.

Annons

Kadyrov var en gång i tiden rebell i den våldshärjade ryska delrepubliken. Nu styr han Tjetjenien med järnhand och är känd som den ryske presidenten Vladimir Putins trognast allierade.

Fallet har kopplingar till flera liknande i Västeuropa. Till exempel sköts Tornike Kavtarasjvili, som tidigare varit befäl i Tjetjenien, ihjäl i Kleiner Tiergarten i Berlin 2019. Det ska ha skett på order från den ryska regimen, och ryssen Vadim Krasikov har dömts till livstids fängelse för mordet.

Och enligt åklagarna i Valid-målet var mordplanerna mot honom "avsedda att tysta inte bara honom utan även hans bror i Sverige".

Brodern Tumso Abdurachmanov är en tjetjensk bloggare som lever i exil i Sverige. Han attackerades i sitt hem i Gävle av en man med hammare år 2020. Han lyckades dock övermanna angriparen, som sedan erkände att han skickats från Moskva. Gärningsmannen dömdes till tolv års fängelse och utvisning.

Säkerhetspolisen har bedömt att även dådet i Sverige har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst och att motivet var politiskt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons