Annons
Nyheter

Ryssland höjer dödstal efter robotanfall

Ryssland skriver upp antalet döda soldater efter det ukrainska robotanfallet mot ockuperade Makijivka i öst, men det ligger fortfarande efter andra bedömningar.
I Moskva lägger den militära ledningen skulden på soldaterna själva.
Ukraina • Publicerad 4 januari 2023
Bara spillror finns kvar efter det ukrainska raketanfallet mot en skolbyggnad som inrymde en rysk militärbas i Makijivka i östra Ukraina.Foto: AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, annekterade områden den 3 januari.Foto: Johan Hallnäs/TT

Fler kroppar har hittats i de rasmassor som återstår på platsen, enligt ett uttalande från den ryske generallöjtnanten Sergej Sevrjukov. Han säger att det hittills är 89 bekräftat döda.

Där stod tidigare en skolbyggnad. Ryssland hade av många oberoende uppgifter att döma placerat flera hundra soldater där i vad som senare beskrivits som en "tillfällig stationering".

Annons

Ukraina sköt flera Himars-raketer som slog ned någon minut efter midnatt på nyårsnatten. Enligt den ukrainska sidan dödades omkring 400 soldater och även andra oberoende bedömningar gör gällande att det åtminstone är fler än vad som hittills har medgivits i Moskva.

Först i måndags tillstod det ryska försvarsdepartementet att anfallet hade ägt rum, efter att det hade nämnts i propagandamedierna som ett anfall där ett fåtal personer skadades.

Största erkända förlusten

Departementet angav då också ett antal döda, vilket det inte har för vana att göra. Även om antalet var relativt lågt – det sades dittills handla om 63 soldater – så blev det redan då den största enskilda förlust som Ryssland officiellt har erkänt i kriget.

Den senaste gången som försvarsdepartementet i Moskva då hade talat om militära förluster var i september, då det hävdade att endast drygt 5 900 soldater då hade dödats i kriget, vilket lär vara en kraftig underdrift.

Bägge krigets parter överdriver framgångar och förminskar förluster närmast regelmässigt.

Den militära ledningen i Moskva har fått kritik från flera håll inom Ryssland under krigets gång för att det ger fel bild av vad som sker i kriget och inte medger egna misstag. Kritiken har tilltagit efter nyårsnatten – från inflytelserika militära bedömare, propagandamediernas utsända, vissa politiker och andra militära fraktioner, som den på pappret fristående Wagner-gruppen.

Den stora frågan som ställs i de stora Telegram-kanaler som följer kriget är: Hur kunde så många soldater placeras i en och samma byggnad, utan tillräckligt skydd?

Hävdar telefoner ligger bakom

Generallöjtnant Sergej Sevrjukov hävdade i sitt framträdande att soldaterna själva hade gjort sig till måltavlor för ukrainarna.

– I nuläget står det redan klart att den huvudsakliga orsaken till denna händelse var aktivering och storskalig användning av personliga telefoner, i strid med förbudet, inom fiendens räckhåll, säger han enligt det statliga propagandaorganet Tass.

– Nödvändiga åtgärder vidtas för att förhindra att sådana tragiska händelser sker i framtiden.

Annons

Denna bild av händelseförloppet fick snabb spridning i Rysslands officiella kanaler under måndagen och tisdagen – och avfärdades lika snabbt som en lögn av de ryska krigsivrare som undrar vad försvarsdepartementet håller på med.

Enligt den ukrainska militären var inte användningen av telefoner den främsta orsaken till att soldaterna kunde lokaliseras, rapporterar CNN.

– Självklart är det ett misstag att använda telefoner med positionsbestämning. Men det är tydligt att den här versionen låter lite löjlig, enligt Serhij Tjerevatyj, talesperson för den östra gruppen av Ukrainas försvarsmakt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons