Annons
Nyheter

Ryssland avråder Erdogan från offensiv i Syrien

Turkiet • Publicerad 2 juni 2022
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger sig vara redo att inleda en offensiv i norra Syrien även utan USA:s godkännande. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger sig vara redo att inleda en offensiv i norra Syrien även utan USA:s godkännande. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Ryssland uppmanar Turkiet att inte inleda en militär offensiv i norra Syrien.

– Vi hoppas att Ankara kommer att avstå från handlingar som kan leda till en farlig försämring av den redan svåra situationen i Syrien, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, i ett uttalande, skriver AFP.

Annons

Uttalandet kommer efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i onsdags återigen hotat med att gå till angrepp mot den terrorstämplade kurdiska gerillaorganisationen PKK. Syftet är att upprätta en tre mil bred "säkerhetszon" längs gränsen, enligt Erdogan.

– Vi får se vem som stödjer Turkiets legitima säkerhetsinsatser och vem som motsätter sig dem, sade Erdogan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken reagerade genom att varna för att en sådan offensiv riskerar att "undergräva den regionala stabiliteten".

Ryssland och Turkiet slöt en uppgörelse 2019 om att ländernas militär skulle kontrollera ett område vid gränsen och tre mil in i Syrien.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons