Annons

Rysslands expresident: Eliminera Zelenskyj

Ryssland hävdar att Ukraina försökte utföra en drönarattack mot Kreml i Moskva under natten till onsdagen. Avsikten var enligt Ryssland att mörda president Vladimir Putin. Landets expresident säger nu att Ukrainas president måste "elimineras".
Ryssland • Publicerad 3 maj 2023
Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev. Arkivbild.
Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev. Arkivbild.Foto: Ekaterina Shtukina/AP/TT

Ukraina tillbakavisar att landet hade något att göra med den påstådda drönarattacken. Den har inte heller bekräftats från oberoende håll.

Under en presskonferens i Helsingfors med de nordiska statsministrarna kommenterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj de ryska uppgifterna.

Annons

– Vi attackerar inte Ryssland. Vi försvarar våra städer och byar.

– Vi attackerade inte Putin. Vi lämnar det (att straffa Putin) till tribunalen, säger han vidare och syftar på den framtida möjliga internationella tribunalen för krigsbrott med anledning av Rysslands invasion.

Men den ryska expresidenten Dmitrij Medvedev skruvar upp tonläget ytterligare i ett uttalande under onsdagskvällen där han uppmanar till "fysisk eliminering" av Zelenskyj.

"En nypa salt"

"Efter dagens terrorattack finns inga andra utvägar än fysisk eliminering av Zelenskyj" och hans krets, hotar Dmitrij Medvedev som var Rysslands president 2008–2012 och premiärminister 2012–2020, och numera är hökaktig vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Zelenskyj förklarar sin teori kring vilket motiv Ryssland har för att skylla attacken på Ukraina.

– Enkelt. Ryssland kan inte längre motivera sitt folk att dö i strid.

Mychajlo Podoljak, nära rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, sade tidigare på onsdagen att en sådan attack "inte löser några militära mål".

Och USA:s utrikesminister Antony Blinken sade att han tar uppgifterna med "en nypa salt".

Objekt exploderar

Bilder, vars äkthet inte heller verifierats av någon oberoende part, har under dagen cirkulerat på sociala medier. Bland annat BBC visar utifrån videoklipp på nätet ett objekt som flyger över Kreml innan det exploderar.

Enligt ryska statliga medier rör det sig om ett mordförsök på president Vladimir Putin. I ett uttalande kallar Kreml det hela för en "planerad terrorattack och ett mordförsök på presidenten av Ryska federationen".

Annons

Även dumans talman Vjatjeslav Volodin reagerar hårt – han kräver att "Kievregimen krossas".

Flygningar förbjuds

– Vi kommer att kräva användande av vapen som har förmågan att krossa terrorregimen i Kiev, säger han.

Enligt ryska uppgifter ska två ukrainska drönare ha skjutits ned.

Rester av drönarna ska ha fallit inne i Kreml men utan att någon blev skadad, enligt uttalandet.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin meddelar att flygningar med drönare har förbjudits över huvudstaden efter incidenten, om inte ett särskilt tillstånd har utfärdats av "statliga myndigheter".

Inte någon av uppgifterna har bekräftats av oberoende part.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons