Annons
Nyheter

Putin: "Vi är oövervinnliga när vi är enade"

Ryssland firar segerdagen för att högtidlighålla segern i andra världskriget. Men 75-årsjubileet för Nazitysklands kapitulation uppmärksammas på nedtonat vis på grund av covid-19.
Ryssland • Publicerad 9 maj 2020
Rysslands president Vladimir Putin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.Foto: Alexander Nemenov/AP/TT

Den traditionsenliga militärparaden är inställd och ersätts istället av ett firande på distans. I ett 20 minuter långt tal till nationen uppmanade den ryske presidenten Vladimir Putin befolkningen att hålla ihop, precis som under kriget.

– Vi vet att vi är oövervinnliga när vi står enade, sade Putin under talet, som sänds i rysk tv.

Annons

Ryssland har den senaste tiden sett en snabb spridning av det nya coronaviruset. I nuläget har över 180 000 bekräftats smittade och 1 700 avlidit. Under den gångna veckan har omkring 10 000 nya fall rapporterats varje dag, och lördagen ser ut att följa samma mönster.

Putin nämnde inte explicit kampen mot coronaviruset i sitt tal, men antydde att det finns kopplingar mellan dagens utmanande situation och striderna mot Nazityskland.

– Våra veteraner kämpade för livet, emot döden. Och vi kommer alltid att ha deras enighet och uthållighet, fortsatte han.

I samband med talet lade Putin ned blommor vid Den okände soldatens grav vid Kremlmuren i Moskva. Efter detta visades bilder av ett nästintill tomt Röda torget.

Talet följdes av en flyguppvisning där helikoptrar och stridsplan flög över staden – på smittsäkert avstånd för Moskvaborna att beskåda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons