Annons
Nyheter

Ryssland: "Meningslöst" att tjata om reporter

Rysslands utrikesdepartement säger i ett uttalande att det är "meningslöst" att försöka påverka det ryska domstolsväsendet gällande den fängslade amerikanska reportern Evan Gershkovich.
Ryssland • Publicerad 6 april 2023
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich förs ut från rättssalen i Moskva den 30 mars.
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich förs ut från rättssalen i Moskva den 30 mars.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den gripne journalisten Evan Gershkovichs id-foto.
Den gripne journalisten Evan Gershkovichs id-foto.Foto: AFP/TT

Gershkovich, som jobbar för den amerikanska tidningen The Wall Street Journal, greps i Jekaterinburg i slutet av mars, misstänkt för spioneri.

"Hajpen kring det här fallet, som USA eldar på för att försöka påverka ryska myndigheter och rättsväsende... Det är meningslöst", ska Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov ha sagt till USA:s ambassadör, enligt ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet som AFP refererar till.

Annons

Gripandet och häktningen har mötts av starka fördömanden från väst. Vita huset kallar anklagelsen mot journalisten "löjeväckande", och EU:s utrikeschef har skrivit på Twitter att ryska myndigheter "återigen visar sitt systematiska ignorerande av mediefrihet".

Men ryssarna står fast vid att reportern greps på bar gärning och har gjort sig skyldig till spioneri – en anklagelse som både Gerskovich och hans arbetsgivare The Wall Street Journal bestämt förnekar.

Gershkovich är den förste amerikanske reporter som grips för spioneri i Ryssland sedan kalla krigets dagar. Om han befinns skyldig till spionage riskerar han upp till 20 års fängelse.

31-årige Evan Gershkovich pratar ryska och har bott i Ryssland i sex år. Han arbetade tidigare för nyhetsbyrån AFP i Moskva och dessförinnan på den engelskspråkiga tidningen The Moscow Times. Hans föräldrar bor i USA men kommer ursprungligen från Sovjetunionen, skriver AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons