Annons
Nyheter

Ryssland: Sverige kanske har "något att dölja"

Det är "förvirrande" att Sverige vägrar att samarbeta med ryska åklagare när det gäller utredningen kring sabotaget mot Nord Stream 1 och 2 i fjol, säger Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement.
Nord Stream • Publicerad 12 januari 2023
Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement. Arkivbild.
Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Metangas sprutade ur de läckande gasledningarna och konsekvenserna för djurlivet utreds fortfarande. Arkivbild
Metangas sprutade ur de läckande gasledningarna och konsekvenserna för djurlivet utreds fortfarande. ArkivbildFoto: 

Hon undrar om Sverige kanske har "något att dölja" när det gäller utredningen av explosionerna som skadade Nordstream-ledningarna i fjol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Både Sverige och Danmark har tillbakavisat Rysslands förslag om en gemensam utredning.

Annons

– Kanske ryska utredare, i en objektiv utredning, kan komma fram till en obekväm slutsats (...) om vem som utförde detta sabotage- och terrordåd. Om vem som tänkte ut det och vem som utförde det, säger hon.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Den 3 oktober beslutade åklagare Mats Ljungqvist att spärra av området runt läckorna, för att kunna göra en brottsplatsundersökning.

Den 18 november bekräftade Ljungkvist att gasledningarna utsatts för grovt sabotage. Senare konstaterade åklagaren att skadorna kom från sprängningar utifrån.

– Den har gått utifrån och in. Den kommer utifrån. Det är ingenting som kommer inifrån röret, sade han till Expressen i december.

Forskare från Göteborgs universitet befinner sig sedan några dagar på Östersjön med målet är att undersöka halterna av metangas efter Nord Stream-läckan och ta reda på konsekvenserna för livet i havet.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons