Annons
Nyheter

Ryssland terrorstämplar Azovregementet

Rysslands högsta domstol har terrorstämplat det ukrainska Azovregementet. Det kan innebära att ukrainska krigsfångar i Ryssland riskerar terroranklagelser.
Ukraina • Publicerad 2 augusti 2022
En ukrainsk soldathustru demonstrerar till stöd för soldater från Azovregementet som tillfångatogs efter att Mariupol föll i maj. Arkivbild.
En ukrainsk soldathustru demonstrerar till stöd för soldater från Azovregementet som tillfångatogs efter att Mariupol föll i maj. Arkivbild.Foto: David Goldman/AP/TT

Anhängare till terrorgrupper riskerar i Ryssland upp till tio års fängelse, medan ledare och organisatörer kan fängslas i upp till 20 år, enligt landets straffrätt. Beslutet träder i kraft omedelbart.

I ett uttalande avfärdar Azovregementet den ryska domstolens beslut, och anklagar Ryssland för att "leta efter nya ursäkter och förklaringar till sina krigsbrott". Regementet uppmanar USA och andra länder att definiera Ryssland som en terrorstat.

Annons

Azovregementet uppstod under namnet Azovbataljonen 2014, en av flera frivilligstyrkor som stred i östra Ukraina. Det upptogs i Ukrainas reguljära styrka samma år.

Bland grundarna fanns högerextremister och nynazister och regementet har använts flitigt i rysk propaganda som bevis för det falska påståendet att Ukraina styrs av nazister.

Regementet blev känt för omvärlden i samband med den flera veckor långa belägringen av stålverket Azovstal i Mariupol. I maj blev de ukrainska soldaterna, bland dem medlemmar av Azovregementet, tvungna att lägga ner sina vapen. Många av dem som stred i Azovstal tillfångatogs av Ryssland och anklagas nu för olika brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons